Kifizethetem egy összegben másnak a lakáshitelét?
A leírt nehézségek miatt az a legegyszerűbb, ha az anyukád folyószámlájára átutalsz egy körülbelüli kerek összeget. A közleménybe beírod, hogy "születésnapi ajándék a lakáslölcsön végtörlesztésére". Kinyomtatod az átutalási bizonylatot és berakod egy borítékba. + egy doboz bonbon.
Azután ha szükséges, segítesz neki elintézni a végtörlesztést.
" A kérdésem az, hogy besétálhatok-e a bankba úgy, hogy valaki másnak a hitelét szeretném rendezni egy összegben? Soha nem hallottam még ilyesmit senkitől és nem tudom hogy van-e ilyen lehetőség."
Elméletileg van, de gyakorlatilag nem így működik.
Annak a hitelét fizeted ki, akiét akarod. Viszont a bank Anyukáddal szerződött, tehát adatokat is csak neki fog kiadni. Például azt, hogy mennyit kéne fizetnie, ha végtörleszteni akar.
Én vettem hitellel terhelt lakást. A tulajdonos a banknál meghatalmazott, hogy intézhetem helyette a hitel végtörlesztését. Onnantól kezdve már nem kellett Ő hozzá, minden információt megosztott velem a bank ezzel kapcsolatban, és én fizettem ki helyette a tartozását. A lakás tulajdonosa csak egyszer járt bent a bankban, amikor meghatalmazott engem az ügye intézésére.
Tehát ilyen és hasonló akadálya van annak, hogy nem tudsz meglepetést csinálni belőle.
Viszont a banki ügyintéző tájékoztatott arról, hogy ha tudom a hitelhez kapcsolódó bankszámla számot, akkor mindenféle meghatalmazás nélkül is átutalhatom az összeget, csak tegyek hozzá még valamennyit, hogy biztosan minden megtérüljön, mert pontos összeget nem tudhatok. Ha többet utalok át, mint a végtörlesztés teljes összege, azt a hitelt felvevőnek amúgy is kifizetik.
9 annyi, hogy a technikai számlára utalás nem jelent automatikusan (vég)törlesztést. Ahhoz kapcsolatba kell lépni a bankkal. Hogy szeményesen vagy telefonon is elég, az bankonként változó. Szóval ebben az esetben is kell hozzá a szerződő.
Diákhitelnél amúgy működik, ott tényleg csak a megfelelő megjegyzéssel el kell utalni a számlaszámra és elkönyvelik. A lakáshitel más tészta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!