Készpénz vagy bankkártya, melyikkel szoktál gyakrabban fizeni, és miért?
Én bankkártyával, az telefonon keresztül, de azt is tovább vittem és konkrétan az NFC-s gyűrűmmel fizetek.
KP-ban van egy bérelt banki széfben 2 évnyi tartalék, illetve otthon egy házi széfben 6 havi tartalék, emellett mindig van nálam egy kevéske 30.000, nagy címletek nélkül, hátha szükség lenne rá.
A kártyámat fizikálisan magamnál hordom, hátha belefutnék egy NFC nélküli terminálba, de ez ritka. Ha pedig ellopnák, az appon letiltom 2 mozdulattal.
Telefonra be van aktiválva az NFC-s fizetés, jobbszeretem, ha nem lehet csak úgy pénzt elvenni tőlem, kéri az ujjlenyomatot minden tranzakciónál.
A gyűrűm pedig méginkább megkönnyíti a dolgokat, még a telefont sem kell elővenni (nem vagyok a képernyőre tapadós típus, sokszor nem is a zsebemben, hanem a táskámban van), ráadásul ez is biometrikus azonosítással van ellátva.
#1 "Csak készpénz, amikor megérkezik egyben kiveszem az egészet."
Tipikus tudatlan proli hozzáállás. Értelme az nincs.
"Nem egyszer jártam úgy, hogy kártyás fizetesnél hibát jelzett a terminál és hoppon maradtam."
Igen, ilyen esetben kell 10-20 ezer készpénz, hogy legyen nálad, de nem az egész fizetés.
"Meg ha elhagyom/ellopják a kártyát, minden pénzem oda,"
Kivéve, hogy rögtön letiltod a kártyát, még mielőtt nagyobb összeget le tudnának emelni róla. Eleve PIN kód nélkül max 15 ezret lehet róla költeni (érintéssel). Míg ha a tárcádat lopják el benne 50 ezerrel, azt mindet elbuktad.
#12 "KP-ban van egy bérelt banki széfben 2 évnyi tartalék, illetve otthon egy házi széfben 6 havi tartalék"
Mi értelme több milliót készpénzben tartani? Mert hogy otthon van széfben tartalékod, az oké, de pár százezertől többet semmi értelme készpénzben tartani, inkább befektetni.
Kártyával, illetve leginkább telefonnal NFC-vel szoktam fizetni. Sokszor (pl ha csak a kutyát viszem le sétálni) nincs is nálam tárca, de mobillal akkor is tudok fizetni. A készpénz elavult és folyton számolgatni kell, hogy pl jól adtak-e vissza.
A helyi zöldségpiacon fizetek készpénzzel, mert ott nincs más lehetőség, meg bérelek egy garázst, ahol a tulaj maradi és csak készpénzben hajlandó elfogadni a bérleti díjat, nem tudok neki utalni.
Havonta felveszek 30 ezret, annyi készpénz bőven elég.
Arra remélem emlékszel, mikor a covid alatt tüntettek Kanadában a kamionosok, és a kormány befagyasztotta a tüntetők számláit… Ennyit ér a kártyán lévő pénzed, ha a kormánynak épp olyan kedve támad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!