Hogy fektessek be rendszeresen relatív kis összeget?
Havonta van átlag 5-600ezer forintom befektetni és 2 éve folyamatosan állampapírba tettem, de mostanában tennék inkább részvényekbe is már.
Nagyjából - mondom NAGYJÁBÓL - kiműveltem magam, P/E, fair value és alap technikai analízis (alakzatok, mozgóátlagok, indikátorok, divergenciák, stb.) megvan.
A gondom, hogy nagyon sok cégbe szívesen fektetnék, mert tetszik az üzleti modell és látom a növekedési potenciált is.
ETF-ekben is fektetnék, de nagyon tematikus ETF-ek díja már nem olyan alacsony, mint egy S&P500 követőnek.
Szóval alapvetően a bajom az, hogy nem tudom melyik szektorba fektessek be, illene egészségügybe, tech-be, consumer dolgokba is, de mivel relatíve kicsi összegről van szó - ezért mondom, hogy relatív - ha havonta ennyi tranzakciót bonyolítok, akkor a költségeim magasra fognak nőni egy 10-15 éves horizonton.
Hülyeség lenne egy S&P500-at követő ETF-be (VUAA szimpi nekem) és max 1 vagy 2 részvénybe fektetni? Starbucks és Spotify nekem szimpi, de így kimaradna az egészségügy a szórásból. Az S&P500-as ETF-ben azért van elég sok tech cég, így arról le tudok mondani.
Ti mit tennétek, vagy hogy csinálnátok?
1. válaszolóhoz annyit fűznék, hogy befektetni csak is olyan összeget éri meg amiről alapból le kell pszichológiai alapon mondani több évre. Ellentétben teljesen érthető, hogy gazdasági pánikok halmazában félti a pénzét.
A kérdésre válaszolva.
Én a helyedben legalább 75% (ha nagyon merész vagy akkor is minimum 50%) ban kezdeném apránként vásárolni (mondjuk az S&P 500) ETF et.
A külön részvényekről pedig csak annyit, hogy minden bizonnyal én is sok cégben látok potenciált a részletes elemzéseim után, de azt legalább annyira fontosnak tartom, hogy akkor kezdjem el a vásárlást, mikor a piaci hullám is ezt teszi. Magyarán a vásárlói emelkedő trend forgalmával azonos időben történjen. Ennek kizárólag pszichológiai okai vannak, többek közt a feltételezéseim beigazolódtak és ekkor jó időben, jó vásárt tettem. Továbbá megtudom érteni, hogy sok embernek szimpatikus egy cég és nagy potenciált lát valamiben, de itt fontos felismerni azt, hogy ez valós feltételezésken alapuljon és ne keveredjen össze érzelmi "kötődéssel".
Természetesen ez csak pár jótanács, mindenki úgy vásárol ahogy szeretne.
Esetleg ezt a könyvet tudom ajánlani további ismeretek megszerzéséhez.
Nekem Random Capitalnál van számlám.
Évente nyitok egy TBSZ-t.
1000$ alatti tranzakciókat nem csinálok, hogy költséghatékony maradjon.
Neked se muszáj minden hónapban venned, ha 2 vagy 3 havonta veszel, akkor ugyanott vagy és a költségeket alacsonyan tartod.
A diverzifikációt én nem aggódtam túl, első évben vcolt összesen 3 féle részvényem. Majd idővel ahogy raktam be a pénzt úgy lett egyre diverzifikáltabb a portfólió.
Úgyhogy nem kötelező egyáltalán havonta sok tranzakciót bonyolítani.
Az 1-es gondolom megégette magát és azért ilyen csípős.
Ezért fontos, hogy mindig csak annyit fektessen be az ember amennyire - ideális esetben - nincs szüksége a következő 1 évben.
A többieknek köszi a válaszokat!
Biztos ez a szerencsetlen megmondoember tokeattettel kereskedett es megegette magat :))
Ne sirj, minden tradenek ket oldala van, valaki nyert azzal hogy te ilyen okos vagy :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!