Hogy lehet a CSOK kamata ennyi?
Évi 3%. Nem egyszeri 3%.
Ha 20 évig fizeted, akkor kb ilyesmi az alakulása:
Első évben 450ezer.
2. évben már kicsit kevesebb a tőke tartozás, mondjuk 425ezer lesz a 2. éves kamat.
...
20. évben meg mondjuk évi 30 ezer a kamat.
Szépen az évi kamatokat összegzik és voilá kijön 20 év alatt 6millió.
Köszönöm a gyors válaszokat.
Érdemesebb akkor nem 20 évig fizetni hanem mondjuk 15?
Lenne még egy kérdés ami nem pont ide tartozik.
Szóval:
Első gyerek 2017-ben született.
Második 2019.07.24-én.
Harmadik pedig 2022 szeptemberében fog. (5 hetes terhesek vagyunk.)
Ha a csokot felvesszük mielőtt 12 hetes terhesek lennénk, mennyivel kevesebbet fizetünk vissza?
Ugye minél rövidebb a futamidő, annál nagyobb a törlesztő.
De a 3% kamat az nagyon kedvező. Nem érdemes azt nézni, hogy mennyi teljes kamat X év alatt.
Én ezt csinálnám: megnézném mennyi a 20 és 15 éves törlesztő különbsége.
20 évre felvenném a hitelt. A különbséget minden hónapban állampapírba tenném 5-6% kamatra.
És később abból lehet majd végtörleszteni. Ameddig a hitel kamata kisebb, mint a kockázatmentes hozam, amit el lehet érni, addig kár sietni a hitel kifizetésével.
Másik, hogyha valami váratlan történni, ez ott lenne tartalékban.
De ehhez kell egy jó adag fegyelmezettség. Ha úgy érzitek, hogy bennetek nincs meg,akkor jobb választás, a rövidebb futamidő.
"Ha a csokot felvesszük mielőtt 12 hetes terhesek lennénk, mennyivel kevesebbet fizetünk vissza?"
5 millió elengedést lehet kérni. 1+4. De akkor is, ha a 12 hetes terhesség után veszitek fel.
Ez ugye 5 milliós elengedés a tőkéből. És így a kamatok is arányosan kevesebbek lesznek.
15 milliót fölvesztek, 5-öt elengednek, akkor
vissza kell fizetni a maradék 10 milliót + 4 millió kamatot (ez is arányosan csökken 6-nak a 2/3-át)
"5 millió elengedést lehet kérni. 1+4. De akkor is, ha a 12 hetes terhesség után veszitek fel"
A gyermek születése mérvadó nem a 12. hét.
Hogy a jobb, ha sürgetem a bankot, hogy minél előbb adjon hitelt, mielőtt 12 hetesek lennénk, vagy mind1. Mert szeptemberig tuti meg lesz a hitel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!