Babaváró hitel - hogyan számolják a kamatot, amit az előző 5 évre vissza kell fizetni?
Sziasztok!
Ha valaki felveszi a babaváró hitelt és 5 éven belül nem születik gyermek, akkor az előző 5 évre vonatkozó kamatot vissza kell fizetni egy összegben. A kérdésem az lenne, hogy ezt a visszafizetendő kamatot mi alapján számolják?
A felvétel időpontjában érvényes kamatszázalékkal, vagy az 5 év kamatszázalékainak átlagát veszik figyelembe?
Tehát a felvételkor tudhatom már, hogy mennyit kell majd fizetnem, ha nem születik gyermek? Vagy azt csak az 5 év letelte után tudom meg, hogy mennyi a pontos összeg?
Előre is köszönöm a választ!
"Ha a kölcsön felvételét követő 5 éven belül nem teljesül a gyermekvállalás, az addig igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni és a kölcsön után a babaváró támogatásokról szóló rendeletben meghatározott mértékű kamatot kell fizetni. Az első 5 évben igénybe vett kamattámogatás összegét 120 napon belül egy összegben kell visszafizetni az államnak. A kamat mértéke módosul a kölcsön hátralévő futamidejére: 5 éves ÁKK átlaghozam 130%-a +5%."
"Ha a kölcsön folyósítást követő 5 éven belül nem teljesül a gyermekvállalás, az addig igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetnie és a fennálló kölcsöntartozás kamatozóvá válik.
10 000 000 forint kölcsön esetében ez nagyságrendileg 1,8 millió Ft 120 napon belüli visszafizetését jelenti és közel 6,95%-on kamatozik tovább a kölcsöne."
Köszönöm a válaszokat, ezeket a linkeket megtaláltam én is és elolvastam,de még mindig nem egyértelmű a válasz. A vagy B?
A - Felvételkor tudhatom már, hogy mennyit kell majd fizetnem, ha nem születik gyermek?
B - Vagy azt csak az 5 év letelte után tudom meg, hogy mennyi a pontos összeg?
Igen, ez a fennmaradó részre számított kamatra vonatkozik, de az én kérdésem arra a kamatösszegre vonatkozott, amit visszamenőleg kell megfizetni.
Közben sikerült tisztázni, köszi mindenkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!