Bankkártyámról tudnak lopni hogyha pl ncore meg hasonló zugoldalon adom meg az adataimat?
Online fizetéshez a bankok „ezer éve” ajánlják az online (vagy virtuális) bankkártyát. Minden olyan adata van, amit online fizetéskor meg kell adni.
Kétféle technikát használnak.
• Egy alszámla tartozik hozzá, a kártya csak az alszámlán levő összeghez fér hozzá. Az alszámlán alapesetben nincs pénz; netbank használattal díjmentesen lehet rávezetni pénzt a folyószámláról. Az átvezetéshez van biztonsági kettős azonosítás. A tulajdonos nyilván akkor és annyit vezet át, amikor és amennyit fizetni akar.
• A kártya a folyószámlához fér hozzá, de alapesetben napi egyszeri, 1 Ft-os határon áll. A limitet ugyanúgy díjmentes, biztonsági ellenőrzéses netbank használattal lehet emelni.
A kártyánál nem szokott lenni kibocsátási díj, az éves díja két-háromezer Ft (többnyire az alsó határ közeli), és az első évi díjat el szokták engedni.
Fújhatják, ha tudják a kártya adatokat, a 0 Ft-ból, vagy a napi 1 Ft-ból nem sok pénzt tudnak jogtalanul fizettetni vele; ráadásul a sikertelen fizetésről SMS-t kap a tulajdonos, bejelentheti a banknak, hogy intézkedhessenek, mert valaki rosszalkodik.
Az én ATM-nél, bolti, postai stb. POS termináloknál használható kártyám adatait sose látta a net, pedig sokszor és sok helyen fizetek online, bankkártyával. Bár, nem tapasztalom, hogy gyakori lenne a visszaélés (igaz, egy sem hiányzik), 9 év alatt kétszer láttam SMS-t sikertelen fizetésről. Hogy sajnáltam őket, hogy nem volt fedezet a fizetésükhöz.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!