Érdemes MÁP+ helyett PMÁP-ra váltani?
Jelenleg 1,5 éve MÁP+ban van a megtakarításom, viszont én nagyon arra apellálok, hogy az infláció el fog szállni.
Még így, a választások előtt is kénytelenek belátni, hogy várakozásokon felüli az infláció, mi lesz a választások után?
Politikát mellőzzük, ha kérhetem. :)
Bár ha jól értelmezem, akkor a PMÁP mindig az előző évi inflációt veszi alapul, igaz? Tehát ha jövőre száll el az infláció, akkor abból leghamarabb 2023-ban lesznek emelkedett PMÁP hozamok, ugye? Addigra meg már úgyis csak 1,5 év van hátra és a MÁP+ hozama akkor a legmagasabb és talán már nem lesz érdemes váltani.
Ha más is hasonló cipőben van, akkor érdekelne a véleménye.
Nekem meggyozodesem hogy egyik se jobb megoldas, en az etfek hive vagyok.
De ugy gondolom h az allamnak nem erdeke hogy magas legyen az inflacio mert az sok rovid tavu problemat szul ezert a vasarloi kosarat ugy fogjak modositani hogy ne emelkedjen meg tulsagosan. Ezert mindegy kb hogy melyiket veszed mert kb azonos szinten hoznak
Választások után nem fog tovább emelkedni az infláció, mert előbb-utóbb ki kell vezetni a hitelmoratóriumot, és megszorításokra is szükség lesz, mindkettő vissza fogja vetni a fogyasztást, miközben idővel a nemzetközi nyersanyag problémák is enyhülni fognak.
Egyébként most már annyira nem buli a pmápra váltás, mert a pmáp prémiuma meglehetősen alacsony. A korábban vett pmáp viszont szárnyalni fog a következő 1-2 évben.
Nyilván lehet ETF-eket venni, meg crypto-t is, de egyik assetbe sem tennék most semmit, mert minden fontos mozgóátlagtól eltávolodott minden egy jó ideje. Majd ha a gazdaság összeomlik a következő 1-2-3 évben, akkor lesz érdemes bevásárolni. De addig is likvid eszközökben tartom a pénzem, mint pl a MÁP+. Maradok a fenekemen szerintem egyelőre, csak érdekelt mások véleménye.
Ment a pozitív értékelés mindkettőtöknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!