Diákhitel 1 összegét állampapír pluszba fektetni?
Van ennek értelme?
Egyetemre járok, 3 félévem van hátra, erre felvehetném a DH 1 szabadfelhasználsú hitelét, aminek a kamata jelenleg 1,99%. Az állampapír plusz meg átlagosan 4,95%. A DH2-t már felvettem a tandíj fedezésére, az 0%.
Van teljes állású munkám, szóval egyáltalán nem szorulok rá, ezért szigorúan csak befetetésként, korábban is gondolkodtam rajta, de kb. 2% nyereségért nem gondoltam jó ötletnek, főleg hogy majd törleszteni is kell, aminek a költsége sokat felemészt, plusz mivel emelkednek a kamatok, ezért figyelnem kellene folyamatosan, és előtörleszteni ha elér egy olyan szintet...
750 ezret tudsz felvenni, abból a kamatnyereség ÉVI 15-20ezer.
Szóval kamatnyereségért nem annyira éri meg.
Amiért én felvenném, hogy legyen a számlámon 2 millió forint, ami egy későbbi lakásvásárláshoz jól jön.
Mivel bukni nem igazán tudsz rajta, legrosszabb esetben 0-n vagy, így ha most lennék egyetemista én felvenném az összes ilyet, amit lehet.
"aminek a költsége sokat felemészt"
Ez értelmetlen. Te mindenképp a kamat különbözetet nyered meg.
Ha a fizetésedből törleszted, akkor van egy olyan jótékony mellékhatása, hogy így gyakorlatilag X összeget minden hónapban mindenképp félreraksz, így a korábban lekötött pénz egyre nagyobb része ténylegesen a tied lesz.
"figyelnem kellene folyamatosan"
Gondolom küldenek évente levelet, ha kamatváltozás van. Nekem nem volt diákhitelem, de nem hiszem, hogy folyamatosan figyelni kéne...
Ha mondjuk 5 év alatt felvennéd a maximális félévi 700 ezret, 5 év alatt 7 milliót és terveznél lakást venni (amibe pl beszállna családod is, stb.) akkor ennek jobb a kamata, mint bármilyen másik világon létező hitelnek. Ha meg nem kell semmire, akkor visszafizeted és kész.
De lehet ebből vésztartalékot is képezni (mindig legyen az embernek 1-2 millió forint vésztartaléka, hogy ne legyen legatyásodott csövi, aki nem bír kinyögni egy hirtelen kiadást.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!