Szüleim 60 és 63 évesen kaphatnak 5 millió ft lakáshitelt 15 évre, ha apukám csak 100 ezer forintot keres? Van ilyen bank?
Anya keres már nyugdíjjal együtt 400 ezer forintot, apukám bejelentve csak nettó 100 ezret. Egyrészt a koruk miatt kérdezem, hogy ennyi időre még kaphatnak-e lakáshitelt úgy hogy anya 60 évesen lenne a fő adós, másrészt pedig mert apa csak papíron 100 ezret keres, akkor ő lehet-e (a házasság miatt kötelező) adóstárs?
Egyébként ez olyan kevés hitel, hogy pár éven belül szeretnénk kifizetni előtörlesztéssel, csak mégis a 15 éves lenne a legjobb a kevesebb kötelező havi törlesztő miatt. Amit vennénk ingatlan, ott is 75-80% lenne az önerő.
Melyik okból? Ketten együtt 500 ezer forint a hivatalos havi bevételük. Esetleg nincs ilyen, hogy kettejük közös bevételeit nézik?
Vagy a kor a baj?
Mi a baj?
- életkorok
- apud 100-a
- 15 évre (2, 60-asnak...az 75 év!!!)
Állítólag van pár bank, amelyik ad 75 éves kori lejáratig.
És anyukám egyedül fel tudna venni hitelt? Ő 400 ezret keres egyedül.
Akár 10 éves hitelt is, ha nincs más választás.
Fedezet: Amit vennénk ingatlant, az lenne a fedezet. Vagy ha nem így érted, a szüleimnek is van egy közös lakása, ami megmarad. (Úgy vennénk új ingatlant most, hogy meglévő nem kerül eladásra.) Az is lehetne fedezet, illetve van még a családban 1-2 ingatlan közeli rokonoknak, amit be lehetne vonni fedezetként, ha arról van szó.
Önerő: 75%-80% önerő van, vagyis a leendő kb 20-22 milliós ingatlan vételárából már rendelkezésre áll 15-17 millió a családnak. Tényleg csak néhány millió hitel kellene.
A kérdéssel nekem a következők a meglátásaim:
- A kérdésed az, hogy van-e ilyen bank, miközben a 4-es válaszodban azt írod, hogy vannak ilyen bankok, tehát magát a kérdést megválaszoltad.
- Az én tapasztalatom szerint 60 évesen 15 évre egészen biztosan nem fognak tudni hitelt felvenni, mert hiába a "kis" összeg, a hitelező intézménynek ez kockázat.
- Ha valóban 500 ezres tétel papíron a szülők fizetése (ami ugye több, mert ahogy én értem, apud többet keres feketén), akkor miért 15 évre szeretnének hitelt felvenni? Gyors kalkuláltam egyet, ez havi 35-40 ezer forint törlesztő lenne. Ha azért, mert van más hitelük is amit fizetnek, akkor az még jobban csökkenti az esélyét a lakáshitel felvételének.
- Ha szüleid azt mondanák, hogy törlesztik 5-10 év alatt, akkor reális esélye van a sikerességnek, de 15 évre ilyen kondíciókkal nem hiszem sajnos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!