Érdemes a havi fizetésemet míg el nem költöm valamiben tartani?
Ez tuti kamu.
Egy heti bevásárlást nem tudna megoldani ennyi pénzből...
Nem érdemes. Legyen pár százezer forint elérhető helyen: bankszámla/kp.
Ami efölött van, azt berakhatod állampapírba.
Ha ott már megvan 6 havi megtakarítás, akkor utána lehet az afeletti részen elkezdeni gondolkodni, addig felesleges.
Azon a számlán, amihez a kártyával hozzá lehet férni, én sem tartok sok pénzt. De ettől függetlenül van egy megtakarítási számlám, amin csücsül a tartalék, na nem azért, mert kamatozik, hanem mert likvid. (Ha bedöglik a hűtő, nincs idő befektetést eladni, ami sok esetben T+3 napon teljesül).
Ezen felül van hosszútávú megtakarításom (befektetési alapokban és állampapírban), de arra mindig figyelek, hogy pár százezer mindig legyen azonnal mozgósítható, ha hirtelen kell valamire.
Nem szeretnélek pénzügyi tanácsokkal bombázni, távol álljon tőlem, hogy rábeszéljelek valamire, én is ismerkedem még a témával, de úgy tudom, hogy a befektetési alapok viszonylag drágák, az éves költségük 1-2%.
Az ETF-ek nagyon hasonlók, az is úgymond ,,passzív" befektetés, olyasmi, hogy például híres tőzsdei indexeket követnek, amik már bizonyítottak a történelem során, mint az S&P500; viszont a költségük 0,2-0,3% körüli.
Szóval tényleg nem befektetési tanács, vedd amolyan utánaolvasásra érdemes ajánlásnak.
Reálisan én egy ilyen ETF-től hosszútávú (min. 3-5 év) átlagosan évi 7% hozamot mernék elvárni a költségek levonása után, ez is személyes vélemény csak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!