Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Ennyi diákhitelt hogy fogok...

Ennyi diákhitelt hogy fogok tudni visszafizetni?

Figyelt kérdés

Utolsó éves egyetemista vagyok és sajnos összegyűlt a végére 5 millió ft diákhitelem. Közgazdásznak tanultam,van már egy elég jó állásom egy jó multinál,de még nem fogok most annyira sokat keresni frissdiplomásként. (Most gyakornok vagyok a suli mellett,így nagyon keveset keresek)

Sajnos az egyik szülőm nem él már,csak anyukám,aki egyáltalán nem tudott segíteni anyagilag.

Így az albérletet(más városban van az egyetem)ételt,mindent nekem kell állnom magamnak.

Végig dolgoztam/dolgozok egyetem mellett,de max mindig 20 órát tudtam az órák miatt(elég sok volt/van). Így nagyon max az albérlet árát tudtam megkeresni,de a rezsi már nem fért bele+kaja stb.

Miszáj volt végig szabad diákhitelt felvennem+önköltséges is vagyok.

Így jött ki ez az 5millió.

Akinek van már diákhitele,hasonló összegben,hogyan fizette vissza? És mennyi idő alatt?

23L

2021. márc. 12. 09:06
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
88%

10-es, azért 5 millió forint hitel az nem elenyésző dolog, konkrétan egy 15-20 milliós lakás önerejének lehetne félretenni, ha nem kellene minden hónapban a DH-Központ felé törleszteni.

Aki nulláról indul, annak az a havi 20-30 ezer forint nem mindegy.

2021. márc. 12. 13:52
 12/21 anonim ***** válasza:
81%
Lehet felvenni lakashitelt DH fizetése mellett is, ez nem problema.
2021. márc. 12. 14:02
 13/21 anonim ***** válasza:
71%

Nos, akkor vígasztallak, hogy nem valami bölcsész szakra ment el az a diákhitel.

Én decemberben megkaptam a DH pluszt. 500e.

Felvettem még a DH1-t és 2 hónapja meg most, az 1,5M

És mivel átraktak fizetősre, mert elfogyott a 12 állami félévem a tandíj 500e ft amiből a 4 félévből a 2.-nál vagyok, úgyhogy még lesz 1M.

Áprilisban-májusban-júniusban tervezek lakást venni, mert pont a diákhitel nagyon kedvező és olcsó kamata miatt ezt használom fel önerőnek közben most a 2. hónapban már a 2. havi törlesztőt is befizettem. Minden hónapban befizetek 10e forintot majd ha felveszem a lakáshitelt akkor utána próbálok havi 100e-t berakni minden hónapban előtörlesztésre, de még mindig, vicc különben, hogy egyedüliként 2M-hoz jutottam 3 hónap alatt, egy bank meg társai nincs aki ilyen kedvezően, 0% és 1,99%-al ad valamit.

Költözz Budapestre, bérelj szobát és simán vissza tudsz fizetni havi 100e forintot is, csak hát, meg kell húzni a nadrágszíjjat.

27/F

2021. márc. 12. 14:09
 14/21 anonim ***** válasza:
85%
szerintetek 3 gyereket olcsóbb nevelni mint egy diákhitelt fizetni, ti mégis hol éltek?!
2021. márc. 12. 17:37
 15/21 anonim ***** válasza:
20%

"szerintetek 3 gyereket olcsóbb nevelni mint egy diákhitelt fizetni, ti mégis hol éltek?!"

Értelmetlen a kérdésed. A legtöbb ember úgy általában szeretne gyereket, szóval nem ezen gondolkodik, hogy pénzügyileg mi éri meg jobban.

De ha a kérdező mondjuk amúgy is szeretne 3 gyereket akkor érdemes a minimumot fizetni mert el fogják törölni a tartozását.

És mellesleg 3 gyerekre kapsz 10 millió babavarot, 1+4 millió jelzalog hitel kedvezményt. Ez 15 millió ingyen gyakorlatilag bárkinek 3 gyerekre. A kérdezőnek ehhez jön 5 millió DH miatt. Ha esetleg új lakás/ház a terv akkor 10 millió csok. Valamint havi 99 ezer adokedvezmeny és 48 ezer csp.

És ha már tényleg ilyen anyagias akarsz lenni akkor igen, még pénzügyileg is megéri. Na nem a nulla helyett a 3 hanem a 2 (amennyit legtöbben amúgy is akarnak) helyett a 3.

De még ekkor is azt javasolnám, hogy ne legyél ilyen anyagias és csak akkor vállald ha érzelmileg is szeretnétek a pároddal hármat.

Nekünk három van mert mindig is ennyit szerettünk volna és örülök neki, hogy mellesleg az állam is támogat kicsit ebben, így azért anyagilag kevésbé megterhelő az amit amúgy is akartunk.

2021. márc. 12. 20:28
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

A levelezővel az a gond, hogy nagyon sok helyen nem indul állami támogatással, vagyis ott vagy, ahol a part szakad. Ha több százezer forintot ki kell fizetni félévente, azt nem biztos, hogy a tapasztalat nélkül szerzett, "túlélésnek jó" kis munkahelyeddel megtudod keresni. Nem mellesleg az én szakomon pl. a levelező képzés úgy nézett ki, hogy a szorgalmi időszak alatt 3x1 hetet kellett az egyetemen tölteni. Ez a mai napig így megy. Nem sok munkáltató megy ebbe bele, ha nincs különösebb érdeke benne. Sőt...

A jó hírem az, hogy piacképes szakmával ez a pénz csak most tűnik soknak, néhány év múlva már nem fog. Tényleg arra törekedj, hogy a kötelező részen túl is fizess. Az első években nem lesz egyszerű, de majd eljön az az idő, amikor nevetve visszafizeted. Az egyetem egy hosszútávú befektetés, ami szerencsés esetben sokszorosan megtérül. Tekintsd te is annak.

Az egyedüli, amit máshogy is csinálhattál volna az a lakhatáson való spórolás (koli). No de ezen már kár rágódni, előre nézzünk, ne a múlton rágódjunk.

2021. márc. 13. 13:47
 17/21 anonim ***** válasza:
79%

Már hogy a fenébe ne lennék anyagias amikor gyerekekről, emberi életekről, sorsokról van szó. Lehet te is az a fajta ember vagy aki csak megcsinálja a 3 gyereket mert annyit "akar" aztán majd lesz ami lesz, "felnő ugyis", "mi is felnőttünk valahogy" és efféle boomer dumát nyom. Én ezzel nem tudok egyetérteni. Egy gyereknek hát még 3nak meg kell adni mindent ami lehetővé teszi hogy teljes mentálisan, fizikálisan, pszichésen, intellektuálisan is egeszseges teljes ember valhasson belőle mire felnő, ezt minőségi élettel, életterrel, oktatással, foglalkozásokkal stb lehet biztosítani ami nagyon drága, ezen a lapon a 48 ezer ft családi pótlékot, meg a havi kb 100 ezres adókedvezményt több mint nevettseges felhozni, ez apró pénz a költségekhez képest.

Azért van Magyarország a számos irigyelt országhoz kepest meg mindig 30-50 évvel lemaradva mert az emerek ilyen begyöpösödött maradi gondolkodást képviselnek, ez a politika is ezt kihasználva nem fejleszt semmit, csak a saját offshore bankszámláit.

2021. márc. 13. 16:30
 18/21 anonim ***** válasza:
100%
Én nem személyeskedtem, javaslom te se tedd, nem illik. Mindenki egyéni dolga mire szórja a pénzét, mi csak felvetettük itt páran, hogy akár ez is egy megoldás, hátha nem tudta a kérdező.
2021. márc. 13. 22:48
 19/21 anonim ***** válasza:
29%

Nézd bébi, az én tartozásom is 2,6 millió. Nem kell aggódnod. Fizesd mindig a minimumot, de azt becsületesen, aztán eltörlik ha lesz 3 gyereked, vagy miután meghaltál.

Ez egy ilyen történet.

2021. márc. 14. 12:45
 20/21 anonim ***** válasza:
35%

"A jó hírem az, hogy piacképes szakmával ez a pénz csak most tűnik soknak, néhány év múlva már nem fog."

Hát, mi jól keresünk, de 5 millió forint az 5 millió forint, nem "semmiség", pláne, amikor albérletből indulva kell az embernek másik 20-40 milliót összeraknia saját otthonra.

2021. márc. 14. 12:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!