Melyikbe a biztonságosabb és a jobb a megtakarítást tartani? Állampapír vagy bankszámla? Melyik fizet több kamatot ?
Nem tudsz összehasonlítani 2 számot?
Állampapír 4-5% kamat.
A bankszámládnál meg megnézed mennyit adnak a lekötésre. Bankbetétnél 1-1,5% már jó szokott lenni.
Mindkettő egyformán biztonságos.
Bankszámla Kamat : 0,1 %
MÁP kamat: 4,75%
Melyik a nagyobb? :D
Állampapír.
Nagyon egyszerűen az állampapír 20 millióra ad évi 1 millió kamatot. A bankszámla meg ad 20 millióra évi 20 ezer forint kamatot. Akkor melyik a jobb? :D
Biztonságosságra egyformán biztonságos nagyságrendileg. Ha a bank csődbe megy, úgy is kimenti az állam, még a 20 milliódat is visszakapod. Ha az állam megy csődbe, akkor már úgy is minden mindegy, nagyobb bajod is lesz, minthogy ezzel a pénzeddel mi lesz.
A bankszámla jellemzően 0,1%-os (ÉVES) kamatot fizet. Kivétel talán a Cetelem megtakarítási számlája, na az lekötés nélkül fizet kemény 1%-ot, évekre lekötve meg kicsit többet.
Az állampapír már az első évben 4%-ot fizet, ráadásul az után nem kell kamatadót fizetni, amíg a banki kamatból automatikusan levonják.
Biztonságosnak mindkettő ugyanolyan biztonságos.
Gondold meg az aranyat is, ha hosszabb távra gondolsz, most 1800 $ fölött van, 100 éve 22 $ volt, de már belengették a 4000$-t is.
Ez nem tanács!!!
Ha érdekel esetleg, csakis fizikai arany rudat vegyél, nem pedig arról szóló papírt!
Megfogod, és hazaviszed, vagy beteszed egy banki széfbe.
Valaki kedvéért utána néztem egy ilyen magyar cégnek, nem láttam semmi problémát az adatokban.
Kicsit még olcsóbbak is, mint Bécsben, vagy Amszterdamban.
Ok és mi történik ha mondjuk az egyéves állampapírt lejárat előtt vissza akarom váltani? ( hosszabb 3-5 évre nem akarom )
Kapok valami kamatot rá, ha mondjuk 3-6 hónap múlva szükségem van kpra vagy fizetnem kell valami kezelési költséget ? És a végén kevesebbet kapok vissza mint amit befizettem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!