Az A-hitel miatt letilthatja valakinek az egész havi nyugdíját az OTP? (OTP-kártyára utalják a nyugdíját).
Akkor lehet,hogy több volt a hitelkerete,mint a nyugdíja?
Van egy másik bank is,amelynek nagy összeggel tartozik,én arra gondoltam,talán ez a másik bank vonta le a nyugdíját,de anyu állítja,hogy a másik bank nem tudja az OTP kártya számát,szerinte azok nem nyúlhattak hozzá.
Egyedül a biztosítónk tud az OTP kártyához hozzáférni,hogy a havidíjat levonja.De ők már hónapok óta nem vontak le belőle,mert azt már én fizetem.Ez furcsa...
Így működik az A-hitel:
Anyukád kap mondjuk 80 ezer Ft nyugdíjat
Erre a bank ad mondjuk 160 ezer Ft hitelkeretet, amivel úgy rendelkezik anyukád, mintha ez az összeg a számláján lenne, de valójában, ha a 80 ezret elköltötte, akkor az ezen felüli kiadás mínuszba megy a számláján.
Tegyük fel elköltött 100 ezer Ft-ot.
A számláján jelenleg - 30 ezer Ft van ( tehát lement negatívba az egyenlege).
Amelyik napon újra utalják a nyugdíját (80 ezer), akkor a 30 ezer tartozást rögtön visszavonja a bank, tehát olyan mintha meg sem kapta volna, így csak 50 ezer íródik jóvá a számláján.
Nyilván ha többet hasnált fel a hitelkeretéből, akkor többet is von a bank.
Igen, megteheti, teljesen törvényes. Olvassa el anyukád az A-hitel szerződését.
JAVÍTOK!!!!
Hülye vagyok, - 20 ezer (nem 30), csak eredetileg 110 ezer elköltött összeget akartam írni .... bocs, azért remélem érthető :-)))
Ha az A hitel szerződés megkötésekor hozzájárult az időszakonkénti hitelképesség vizsgálathoz, akkor előfordulhat, hogy a bank visszavette a hitelkeretét!
Példa:
Ha volt 100 ezer a hitelkeret, és teljesen kimerítette, de valamiért mostanában mondjuk csak 60 ezer a rendszeres jövedelme, akkor a bank (ha olyan a szerződés) visszaveszi a keretet 60000-re. A következő hónapban hiába kap megint 60 ezer ft-ot, csak 20-at tud kivenni a lecsökkentett hitelkeret miatt!
A számla megszüntetéséhez pedig előbb be kell fizetni az összes tartozást!
Senki nem vette el anyukád nyugdiját, csak Ő már előre elköltötte néhány hónappal.
Ez már csak igy megy, egy nyugdijat csak egyszer lehet elkölteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!