Mi történik a lakáskasszával,ha a lejárata előtt szeretném megszüntetni?
Sziasztok!
3 évvel ezelőtt vettem fel egy viszonylag kisebb összegű, 5 évig fix kamatozású hitelt lakásvásárlás céljából. Ezzel egyidőben kötöttem egy lakáskasszát is,ami még állami támogatással indult el.
Az a terv,hogy amint vissza tudom fizetni a hitelt megteszem,az eddigi befizetett lakáskasszát is szeretném beleforgatni.
Mi történik akkor ha mondjuk most,vagy 1 év múlva szeretném megszüntetni a lakáskasszámat és szeretném a hitelemet visszafizetni?
Köszönöm a segítséget előre is!
Mindenképp keresd elő az LTP-szerződést, nézd meg, hogy mit ír a lejárat előtti megszüntetésről! Ha nem egyértelmű, egyeztess ügyintézővel!
Az én legjobb tudomásom szerint ebben az esetben visszakapod azt a pénzt, amit eddig befizettél (az ÁT-t nem kapod meg), mínusz kezelési költségek.
nem csak az állami támogatást kell visszafizetni, de az arra kapott kamatokat is.
és akkor jön mellé a lakáskassza oldaláról a költség.
akkor éri meg csak megszűntetni, ha semmiképpen nem tudsz lakás célt/felújítást igazolni (sokan buktak abba bele, hogy fizették a kasszát sok évig, összegyűlt pár millió, ami lakásra kevés volt, saját önerejük nem volt, ahhoz viszont sok pénz, hogy a végtelensgig várjanak. Ilyenkor érdemes lehet megszűntetni, legalább valami visszajön)
Köszönöm az infokat!
Hosszabb futamidővel van elindítva az ltp. (120 hónap) Ezek szerint akkor ezt lehet módosítani? Mondjuk 48 hónapra?
Igazából annyit szeretnék,hogy 5 éven belül vissza szeretném fizetni a hitelt,és ha egy mód van rá,akkor bele szeretném rakni a lakáskasszában megtakarított összeget is.
5: van lehetőséged ilyesmire, de a legjobb ha megkeresed a lakáskasszádat, felvázolod nekik, hogy mi az élethelyzet, és segítenek, hogy milyen lehetőségeid vannak.
A megszűntetés valószínűleg a legrosszabb ezek közül.
Így lesz,köszi! :)
Írtam is egy ügyintézőnek. Majd azért felteszem ide,hogy mit mondtak,hátha másnak is hasznára válik.
4 év után tudod úgy felvenni, hogy legalább a 4 év állami támogatását megkapd, függetlenül attól, hogy hosszabb az eredeti futamidő, ezt mindenképpen érdemes lenne kivárni, mert különben csak a befizetett pénzt kapod vissza, így meg 30%-kal többet...
Aztán mérlegelni és számolni kell, mi éri meg jobban, kivenni, visszafizetni a hitelt (és nem fizetni rá tovább a kamatot) vagy fizetni a feltehetőleg nem túl magas kamatú hitelt és mellette rakni tovább az LTP-t, amire akkor továbbra is megkapod a 30% támogatást... Sok ember irigykedik rád, mert ma már nem köthető ilyen szerződés, ha felmondod, 6 év befizetésének 30%-áról mondasz le - cserébe megszabadulsz a hiteltől.
Ha nincs rá kényszer, most semmiképpen se mondd fel...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!