Édesanyám meg halt.Kezes voltam egy hitelben nála ha vísszautasitom az örökséget akkor a kezességröl is lemondok vagy elévül vagy megszünik? Vagy meg marad utánna is?

Először is fogadd őszinte részvétem.
Másodszor: Lakás, ház van?
Mert csak úgy lehet lemondani az örökségről, ha a pozitív és negatív dolgokról is lemondasz.
Ha van lakás, ház akkor nem érdemes lemondani az örökségről, mert azzal "eldobod" a lakást is:jó eséllyel azért a hitel kisebb, mint a lakás értéke.

Szerintem a hitel az nem az örökség része.
A kezest azért kérik, ha az adós nem tud fizetni, a kezesnek kell.

"a kezes és adóstárs felelőssége ugyanúgy megmarad az adós elhalálozása esetén is, azaz vagyonával felelős a hitel visszafizetéséért."
Tartozás, hitel nem öröklődik ha lemondasz az örökségről, de a kezesség pont arról szól, hogy ha a hitel felvevője nem tud fizetni (mindegy miért), akkor a kezesnek kell.

Mivel kezes vagy, azt a hitelt valaki örökölni fogja. Ha fizeti a hitelt akkor semmi dolgod. Ha nem fizeti akkor neked kell.
A kezesség:
-nem évül el
-nem szűnik meg (csak ha lejárt a hitel)
-nem tudsz róla lemondani

7
Ha te vagy a kezes te fizetsz. Pont ez a lényege az egésznek.

az örökség és a kezesség két teljesen különálló ügy.
ha nem lenne a kezesség és édesanyádnak tartozása lenne akkor valóban egyenlően oszlana szét.
Igy azonban a te adosságod lesz 100%-ban.
Az persze jó kérdés, mi van ha rajtad nem hajható be.
Ha jól értem, rendesen van fizetve s innentől neked kell fizetned. Tehát nem lejárt tartozás.
És mondjuk eladod mindenedet felmondasz s feketén dolgozol tovább.
Szerintem - de nem vagyok jogász - mivel édesanyád rendesen fizette élete végéig a törlesztőreészleteket (legalábbis én igy gondolom) nem lejárt a tartozás. A halála után azonban a kezes adossága lett. A banknak pedig joga van ujabb hitelvizsgálatra s ha a kezes hitelvizsgálata nem megfelelő akkor elidegenitési tilalmat rakatni a fedezetekre - a kezes tulajdonaira és az örökségre - a helyzet tisztázásáig. Az örökségből pedig csak akkor vonodik le az adosság ha a kezes nem fizet nem lesz behajtható rajta. De addig nem lehet aladni semmit amig ki nem fizette vagy a bank a kezest elbirált adóssá nem nyilvánitotta. De ismétlem, nem vagyok jogász, ezt csak laikusként gondolom igy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!