Végig fix kölcsön 20 év múlva is fix?
7# Nyilván igazad van, de ez azért erősen jövedelem és helyzet függő, így én nem javasolnám mindenkinek automatikusan a végig fix kamatozást, hiszen ezzel azért rengeteg többlet kamatot fizet az ember.
Ha az embernek egy piacképes, "válságbiztos" szakmája van és nagy biztonsággal veszi fel a hitelt, akkor nem éri meg végig fixáltatni. Pl. egy pár esetében a jövedelmük 10-20%-a a törlesztőjük, bármelyikük fizetéséből tudnák fizetni akkor is, ha valamelyikük kiesik, vannak tartalékaik probléma esetére és tudnak megtakarítást képezni, ami által folyamatosan tudnak előtörleszteni is. Ők előbb ki fogják tudni fizetni a hitelüket, így nem éri meg a fix kamatozás teljes futamidő alatt.
Ha valaki hitelt vesz fel, arra nem lehet általános sémát húzni. Le kell ülni, elő kell venni egy papírt és számolni kell a saját lehetőségeire mérten. Minden oldalról átgondolni, megfontolni. Még akkor is jöhet valami váratlan, de ha nem csak aláírok felelőtlenül egy papírt a bankban, amit nem is értek, akkor kisebb eséllyel lehet később problémám. Ha tervezek előre, akkor kitudom számolni mikor tudom végtörleszteni a hitelem (némi biztonsági tényezővel számolva). Ennek fényében érdemes megválasztani a fix kamatperiódust. Ha én tudom, hogy 6-7 éven belül végtörlesztünk legrosszabb esetben is, akkor 5 évest fogok választani, mert az 5. év fordulójára annyira kevés lesz már a tőketartozásom, hogyha megduplázódik a törlesztőrészletem arra a kis időre, akkor sem vág földhöz a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!