Mit kezdjek az 1 millió forinttal?
24 éves vagyok, van 3000 EUR és 1 400 000 Ft megtakarításom. Stabil nettó 250 ezres fizetésem van, szüleimnél lakom. Nincs tervben a következő években semmilyen nagyobb kiadás, mindennapi költségeket, ruházkodást, nyaralást fizetésből fizetem, autót nem tervezek venni. Szeretnék kezdeni valamit a pénzemmel, mert kp-ban van. Nincs időm tőzsdével foglalkozni és megtanulni, kockázatot nem szeretnék vállalni. Nem tervezek középtávon továbbtanulásra költeni. Hosszú távon célom a lakásvásárlás, de ettól függetlenül ezt a "nagyobb" összeget még bele tenném valamibe.
Nézegettem és igazából a MÁP plusz és prémium állampapíron gondolkodtam, 50-50%-ban vennék belőle. Ha már az inflációt visszahozza, már annak örülök, nem szívesen tárolom a szekrényben, de a bankszámlámon is csak ülne.
Ti hogy látjátok, a jelen élethelyzetemben mit lehetne kezdeni ezzel a pénzzel? Vállalkozni nem akarok, mert amivel foglalkozok, azt nem lehet vállalkozási formában csinálni.
Köszi előre is a tippeket.
MÁP plusz jó döntés, nekem is ott volt, de hozzá kellett nyúlnom, mert megszűnt a munkahelyem, de így is 1 év után 4%-ot semmi más nem adott volna.
A kamat mértéke:
az első félévben évi 3,5%
a második félévben évi 4,0%
2. évben évi 4,5%
3. évben évi 5,0%
4. évben évi 5,5%
5. évben évi 6,0%
A lejáratkor elérhető maximális hozam mértéke (egységesített értékpapír hozam mutató – EHM): 4,95 %*.
Kibocsátás napjától a lejárat napjáig terjedő 5 éves időszakra (a lejáratkor) fizetendő teljes kamat mértéke: 27,35%**.
MÁP+ ad évi 40-50ezer forint kamatot. A PMÁP ha 6% fölé megy az infláció, akkor 80ezret for adni. Mivel csak a felét rakod ebbe, így évi 20 ezer forintot "nyerhetsz" a PMÁP-on legfeljebb, cserébe feladod a MÁP likviditását.
Nekem a likviditás többet ér, ezért biztos, hogy nem felezném meg, inkább vállalom a kicsit kevesebb hozamot, ha egyáltalán kevesebbet hoz, még az se biztos.
Szerintem azt a kérdést kell feltenned magadnak hogy fogsz 5 év múlva nettó 400-500ezret keresni. És ha megvan a válasz, akkor szükséged lehet erre a pénzre. Ez is a nagyobb likviditás mellett szól számomra.
Köszönöm a válaszokat.
3# Nem nagyon van nagyobb kiadásom, amit ennyi pénzből tudnék finanszírozni. Max egy parkolóhely jönne ki :D
#7: "Nincs tervben a következő években semmilyen nagyobb kiadás"
Tehát 24 évesen a jelenlegi minimális megtakarítását másra fordítaná. Ekkora havi jövedelemből mikor lesz a a hosszú távú elköltözés? 35 évesen?
Ne értsd félre, nincs bajom azzal ha valaki a mamahotelban spórol, de ez a terv így nekem sántít. Aztán majd 10 év múlva ő lesz a bombanős kérdező
#9: És mint mondtam, ezzel nincs baj ennyi idősen. Tudjuk már értelmezni harmadik nekifutásra.
#1 második felét kell emellé tenni.
Mi a terv? elköltözni vagy nem. Mert ennyi pénzből ilyen jövedelem mellett 10 év múlva is ugyanez lesz a kérdés, nem pedig, hogy milyen házat nézzek és milyen önerővel
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!