Miért a bruttó bérből kalkulálják a diákhitel éves törlesztőrészletét?
Pont azért, mert a nettó bér gyakorlatilag meghatározhatatlan.
Igen, persze, lehetne folyamatosan mindenkinek a nettóját egyénekre bontva követni (a folyamatos változásokkal együtt), de nem gondolod, hogy ennek a költségég a végén valaki kifizetné? Vagy a diákhiteles, vagy az adófizető, aki már így is fizeti a diákhitel kamatkedvezményét.
Alapszabály, hogy mindent a bruttó bérhez számítanak.
"Mert az az egységes. Nekem már 50 ezer a törlesztő, szóval megértem, mi ezzel a gondod. És nem mindegy, hogy ezt egy háromgyerekes fizeti, aki 100zal több nettót kap vagy egy gyermektelen."
Mert úgy gondolod, hogy egy 3 gyerekesnek alacsonyabbak a kiadásai, mint egy egyedülállónak? :) Igen, valóban nem mindegy, egy 3 gyerekest sokkal jobban oda*sz az az 50 ezer, mint egy szinglit :)
Én nőként felháborítónak tartom, hogy a párom nem kap kedvezményt. A házasság anyagi vagyonközösség is, mindkét diákhitel terhét együtt cipeljük, ami a gyerekre is kihatással van. Miféle okoskodás ez?
Ráadásul az egyedülállók élete a legdrágább, egyedül fizetni lakhatást, 1 főre főzni, sorolhatnám. Láttam mindkét oldalt, és már párban is borzasztó egyszerűbb az élet, de azért az egyedülállók fizessenek, tejeljenek, ők adózzanak amennyit bírnak, lakáshoz meg majd 50 éves korukban jutnak.
Megértem a kérdésed, vicc az egész. A diákhitelt megéri kiváltani valamilyen más kölcsönnel, mert iszonyú rossz konstrukció.
Aki pedig vállal 3 gyereket, az ne sírjon az anyagiak és kiadásaik miatt, meg hogy éppen mi veri földhöz, mert senkinek nem kötelező 3 gyereket szülni, akkor sem, ha azé a világ, aki teleszüli.
Egyedülállónak lenni pedig nem döntés kérdése, azt nem választja az ember. A gyereket választja, akkor ne pitizzenek az adókedvezményekért. Mindezt úgy mondom, hogy épp gyereket tervezünk, de csok-mok-jokk-nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!