Minősített fogyasztóbarát lakáshitelnél, melyiket fizetési módot érdemes választani egy 20 éves kölcsönnél? 10 évig fix vagy végig fix?
A végig fixnél 8k-val többet kellene fizetni.
Ha a 10 évig fixet választom akkor utána mi határozza meg, hogy mennyit kell majd fizetnem a fennmaradt 10 évre (esetleg egy példát megköszönnék) ?
Mivel az összeget nem mondtad meg, így csak tippelgetni lehet.
Kb így néz ki a matek:
10 éves hitelnél 118ezer a törlesztő 20millióra.
Ha a kamat felmegy 10%-ra, akkor 118 helyett 157 lesz a törlesztő, ha 15-re megy fel, akkor 192ezer.
Tehát a legrosszabb esetben akár duplázódhat is a törlesztő.
A jegybanki alapkamatok 2000 környékén 10% fölött voltak, így nem elképzelhetetlen, hogy 10 év múlva megint az egekben lesznek.
Ha az a terved, hogy 10 éven belül visszafizeted a hitelt, mert kényelmesen tudod fizetni bőven ráhagyással, mellette tudsz félretenni előtörlesztésre is, akkor nyilván elég a 10 éves periódus.
Ha most is kicentizve fogod csak tudni fizetni, akkor érdemes elgondolkodni a 20 évesen.
Most mélyponton vannak a kamatok, innen biztos, hogy csak felfele tud menni. A kérdés, hogy mennyit. 3-5 éves távon még lehet hazárdírozni, hogy nem lesz jelentős kamatemelkedés, 20 éves távon már nem valószínű, hogy ez így maradjon.
Nem a jegybanki alapkamat, ami alapján változik a 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata, de nagyjából azért leköveti.
Igen, vannak kalkulátorok, amivel lehet modellezni a törlesztőrészleteket a kamatváltozás után, nekem pl arra is van kalkulátorom, amivel előtörlesztéseket is tudok modellezni, de ezek csak fikciók, arra jók, hogy lásd, bizonyos kamatemelkedés mekkora törlesztőrészlet emelkedést okoz. Abban az esetben, ha nagyobb összegű tőketartozással kezded meg a 11. évet, akkor értelemszerűen a havi részlet is nagyobbat tud változni, de ha gakran előtörlsztesz, drasztikusan lecsökkenthető a kocskázat. Van olyan bank, ahol megoldható a díjmentes előtörlesztés is pl az 5. évtől korlátlan számban, ha a kérelmedet kiemelt közvetítő adja be a bankba.
Szia, ez a kerdes nekem is jol jon, hasonlo cipoben vagyok, mint Te. Annyi, hogy nekem a 20-25 evre szolo hitel kellene 2-3 honap mulva es en nekem 65-70k lenne a havi torleszto.
De ahogy fentebb irtak, siman megugorhat az egekbe a dolog. En BudapestBanknal vagyok, az adja a legjobb feteteleket, plusz a cafeteria is beleszamit.
De most papíron a BB a legjobb szerintem is.
Bár lehet érdemes egy próbát tenni, hogy adnak-e egyedi hitelt vagy sem. Ha nem akkor irány a BB
No igen, ezt szeretnem kikerulni!
En ugy mondom, hogy a legtobb “kedvezobb” hitelnek a feltetele az, hogy neked, minden honapban x szazezer forintnak a szamladra kell erkeznie FIZETES/HAVI BER cimszo alatt a munkaltatodtol(aki lehet mas is).
De mivan ha kirugnak es Te nem kapsz havi 300k nettot sem? Az lesz, hogy szepen szamoljak fel a kamatokat.
A minositettnel direkt megkerdeztem, csak fizetve legyen, ergo ha kirugnak es nekem van keszpenzem amit szepen feltoltok a szamlamra, azt fogja leszedni a bankom es nem erdekelte oket, hogy az lehet fekete penz.
Kedves 17-es, muszaj meglennie a kotelezo havi nettonak?
Amugy a fizetesem kereken 260k netto, ennyi jon a szamlamra.
Erre ugy szamolj, hogy most vettem fel diakhitel 1-2 es pluszt.
A DH1 torlesztoje a fizum 6%-a, a DH2 szinten a fizum 6%-a lesz ha befejezem a sulit.
A DH plusz meg 5 evig 8333 ft lesz.
A BB-nel 40%-a lehet a netto fizumnak hitelbiralat, amit elozetesen megkaptam meg szeptemberben 16M, 20 evre, a mult heten vettem fe a diakhiteleket akkor meg nem szerepeltem khr-en.
Most is 16-18M-t vennek fel de nekem 25 evre fog kijonni kb.
Kerlek segits.
Ez egy jó meglátás, hogy a MFB hitel ebből a szempontból előnyösebb hogy csak tudd fizetni.
Legjobb thm az 3.62% volt még anno az Unicreditnel, most a BB-nel 3.7%.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!