A magyar állampapír plussznál az első félévben évi 3,5%ot a második félévben évi 4,0%otststb kamatozik a pénzem, ezt pontosan hogy kell érteni?
Valaki magyarázza el nekem lebutítottan, hogy mikor mennyit kamatozik a pénzem légyszi
Nem a százalékszámítás az érthetetlen szamomra, hanem a megfogalmazás
3.kèrdező az nem nyeresèg lesz, hanem nominàlis hozam.
Aminek a lènyege, hogy ugyan szàmtanilag annyit fizet kamatra de az inflaciot figyelembe vève annak a vàsàrló èrtèke csökken is az idő előre haladtàval.Első èvben kb 1% körüli "nyeresèg" jön ki, vagyis kb 10.000 Ft-al fog talàn többet èrni a befektetett 1 milliód első èv vègèn, mint jelen èrtèken.
Bocsánat ha most ultra nagy ostobaságot kérdezek.
De akkor ha betettem 1milliót, az ugye az első éves kamatforduló végén akkor fizet 37500ft-ot. A második év végén 45000ft-ot. Ez a két összeg összeadódik, vagy csak növelődik? Vagyis a második év végén összesen lesz 1075500ft-om, vagy 104500ft-om? Mert nekem a póstán nálunk ahol lehet kapni állampapír pluszt azt mondta a nő, hogy nem adódik össze, csak növekszik, amit nem is értettem, mert az éves fél százalék növekedésnek semmi értelme, egy sima banki lekötés többet ad...
14: Itt nem fél évre kötöd le a pénzedet, hanem több évre. Fél év után kiveheted, akkor az addigi kamatot kapod. Bankban ha lekötöd 3-5 évre és hamarabb kiveszed, akkor bukod az összes addigi kamatot.
Az "összeadódik" alatt kamatos kamatot érted? Tehát, hogy az addigi kamat is kamatozik-e? Erre a válasz: nem.
Lehet nem jól fogalmaztam.
Tegyük fel 2020.10.25-én veszek 1millió forint értékben állampapírt. Ez 2021.10.25-én 1037500ft-ot fog érni, mivel ennyit ér összesen a két fél év alatt kapott kamat összértéke. 2022-ben már nincs fél év után kamat, csak a rendes éves fordulókor, ami mivel a 1millió esetében 45000ft-lesz. A kérdés pedig az igazából, hogy mennyi lesz a pénzem 2022.10.25-én összesen? 1045000ft, vagy 1075500ft? Nekem ez nem tiszta. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!