Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Aki még sosem vett részvényt,h...

Aki még sosem vett részvényt,hogy kezdjen bele, vannak tanácsaitok ? Megéri foglalkozni vele ?

Figyelt kérdés
2020. okt. 5. 04:07
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Az első és legfontosabb tanácsom, amit ritkán mondanak el: csak olyan pénzt tegyél a tőzsdére, ami "játszópénz", aminek akár a TELJES ELVESZTÉSE sem fáj. Nagy valószínűséggel az nem következik be, hogy 98%-ot veszítesz egy részvénnyel, de benne van a pakliban.

Második tanács: nagyon-nagyon kevés pénzzel, pl. 50 ezer ft nem igazán érdemes elkezdeni tőzsdézni, mert a részvény vétele és eladása is pénzbe kerül, így a nyereséget elképzelhető, hogy elviszi a kötés ára - vagy akár még veszteséges is leszel.

Aztán nem árt meghatározni, hogy hosszútávra tervezel vagy sem?

Ha pl. 2-3 hónap múlva szükséged lenne a pénzre, akkor nem javaslom, hogy részvényt vegyél, inkább másba fektesd, mert rövidtávon nem biztos, hogy nem leszel veszteséges.

Ahhoz, hogy részvényt tudj venni, kell keresni egy bankot vagy brókercéget (inkább ezt javaslom) , akik foglalkoznak részvényekkel és ahol értékpapír számlát kell nyitni - ezután tudsz csak részvényt venni. Az értékpapírszámla vezetésének is van díja sok helyen.

Végezetül nem árt, ha előtte alaposan tanulmányozod a tőzsdei kereskedés alapjait - Google:

[link]

A belinkelt dolgokból külön javaslom Szendrey Ádám cikkét: Mi az a tőzsde és kinek érdemes tőzsdézni?

2020. okt. 5. 06:35
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm ! Te milyen típusú részvényeket ajánlanál egy kezdőnek ? Illetve mibe célszerű manapság még pénzt fektetni ? (Irtad, hogy másba érdemes fektetni, ha hamar kivenném a pénzt - nem venném ki hamar, de érdekelne, hogy mibe lenne még érdemes tenni).Megbizható magyar nyelvű szakmai oldal, honlap van ezekről, ahol megbízhatok a tanácsokban ?
2020. okt. 5. 06:40
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Hogy milyen részvényt vegyél, abban leginkább senkire ne hallgass, csak magadra. én sem fogok Neked ilyent mondani, hogy melyiket vedd meg.

Senki nem jós, mondhatnak ezt-azt, de lám-lám még a nagyreményű Tesla is zakózott nem keveset... "Repül a nehéz kő: ki tudja, hol áll meg? Ki tudj, a hol áll meg s kit hogyan talál meg?":D (Arany, Toldi)

Jó, azóta már egy kicsit kapaszkodik felfelé, de a jövőt senki nem látja.

[link]

Abban sem fogok tanácsot adni, mibe másba fektesd, mert itt sokan az állampapírt preferálják - én meg nem.

Elég jók a "megérzéseim" általában, de én csak a saját pénzemet viszem kockára - máséval nem "játszadoznék".

Biztos jönnek majd, mondják vegyél ezt vagy azt - aztán vagy bejön vagy nem.

Mint írtam, nagy mértékben függ attól is, hogy mikor kell a pénz, mennyire várható, hogy hirtelen kell, mennyi pénz, stb.

Ha könnyen mozgatható pénz kell, akkor nyilván az ember nem tanácsolja, hogy vegyél ingatlant, mert azt nem lehet egyik pillanatról a másikra eladni.

2020. okt. 5. 07:08
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Én Sólyomi Dávid Osztalékból szabadon c. könyvét javaslom elolvasásra. Nem azért, mert az átfogóan foglalkozik a tőzsdézéssel, hanem mert csak 2500Ft, szemben más okoskodó 6-8-10ezer forintos könyvekkel. És kapsz egy alapképet az egészről.

A könyvben kapsz gyakorlati tippet is, hogy, mi alapján döntsd el, mit vegyél, ezt természetsen nem kötelező használni.

Én a random capitalnál nyitottam bróker számlát. Arra, hogy részvényeket vegyél és eladj teljesen jó, és nincs havidíja.

A költségek miatt egy ügylet szerintem minimum 500$ legyen.

Érdemes TBSZ számlát nyitni, online 1 kattintás a felületükön, így az adózással se kell foglalkoznod.

Érdemes 2-3ezer dollárral feltölteni a TBSZ számlát az első naptári évben.

TBSZ-en alapesetben 5 évig nem férsz hozzá a pénzhez, újabb pénzt éven túl nem tudsz hozzárakni, így ha kezdő vagy pár évig játszadozhatsz a kezdő befizetéseddel. Elvben bármikor feltörheted és kiveheted a pénzt adózás után, de én ilyet nem csináltam és nem is tervezek.

Ahogy az 1-es mondja, a legjobb, ha azt a pénzt úgy tekinted, hogy nincs is.

2020. okt. 5. 11:21
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Mielőtt belevágsz, mindenképpen olvass a témáról, nézz youtube videókat de messziről kerüld el azokat, akik megmondják neked, hogy konkrétan milyen részvényt vegyél (a tesla a tuti, meg az apple és hasonló tuti tippek). Kezdetnek, az alapokhoz olvass pl. kiszamolo.hu-t, neki vannak videói is, amin elmondja a pénzügyi alapokat.

Ahogy előttem is írták, csak olyan pénzt fektess be (majd, miután olvastál, tanultál), amit évekig nélkülözni tudsz és ha elveszíted a 90%-át, akkor se mész tönkre. Annyira nem ritka, hogy egy-egy részvény, akár nagy cég is, elveszíti értékének a 99%-át. Nem is olyan régen történt ilyen a Wirecard-dal, ami az egyik legnagyobb német cég volt, több, mint 15 éve a tőzsdén, nagyon jól ment, aztán most meg semmit nem ér. Szóval ne gondold azt, hogy ha esik is egy-két részvény árfolyama, majd sok év alatt visszatér a korábbi értékére, mert egyáltalán nem biztos és a nagy cégek se biztonságosak.

2020. okt. 5. 11:23
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Tőzsdézni alapvetően két féle módon lehet. Az első, hogy veszel valamilyen részvényt, aztán elfelejted x évre, majd utána visszaváltod.

A másik, hogy naponta nézed az árfolyamot, kereskedsz vele.

Első esetben elég kis összeg (mondjuk 100-200 ezer forint), nem kell hozzá nagy tudás és érdemes bluechip részvényeket venni (pl MOL, OTP). Hosszú távon valószínű nyereséges lesz.

Második esetben sok pénz és kockázatvállalás kell hozzá, de ez egy külön szakma.

Én anno (kb 12 éve) 80 ezer forinttal próbálgattam. Volt pár jó húzásom, de volt 3 hónap, hogy 30 ezres bukóban volt a pozícióm és inkább kivártam. Aztán rájöttem, hogy az egész nem nekem való, mert nem vagyok kockáztató típus.

2020. okt. 5. 14:00
 7/7 anonim ***** válasza:

Látod kérdező, itt egy példa: 6os azt mondja érdemes MOL részvényt venni, mert hosszú távon valószínű nyereséges lesz. Én meg nem értek egyet, mert pl. ha 5 éve vettél volna MOLt, akkor most pontosan ugyanannyit érne, ha 3 éve, akkor meg most buktál volna 50%-ot. OTP: az 5 évvel ezelőtti árfolyamához képest most 50%-kal többet ér, de ha 3 évvel vagy kevesebb ideje vetted volna, akkor legjobb esetben is max. 0Ft körül lenne a "hasznod", vagy 10 és 40% közötti a veszteséged.

Nincs tuti részvény! Aki azt mondja, hogy valamelyik tuti, vagy nagy valószínűséggel pluszban lesz x hónap/év múlva, annak sincs róla fogalma. Saját pénzed, saját döntésed kell, hogy legyen, saját utánanézésed, következtetéseid alapján.

2020. okt. 5. 16:26

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!