Milyen hitelt, milyen kombinációt javasolnátok, hova forduljak?
Szóval. Szeretnénk házat venni, van egy lakásunk, amit meg eladni. a házat 33M-ért árulják, én 28M-ért szeretném megvenni :D
A bankok mit számítanak bele a jövedelembe? Mindent, ami rendszeres pénzként a számlára érkezik? Mert munkabér mellett jön költségtérítés, családi pótlék is. Ha utóbbiakat nem számolják, akkor 350e a bevételünk, ha számolják, akkor 400e, de kapok még idén 30e ft emelést.
25M ft-ot szeretnénk felvenni, a lakásunkat 10m-ért eladni. Jelenleg 1m diákhitelem van, azt kifizetnénk a lakás árából, illetve az új ház vásárlásának adóját is, és tartalékolnánk keveset, bármi lehet alapon. Van megtakarításunk is, 3M ft, de az a "nem nyúlunk hozzá" kategória.
Gondolkodtunk a babavárón is, de nem vagyok benne biztos, hogy szeretnék gyereket még1et, és ha nem vállalunk, akkor nem akarok ráfázni (anyagilag klasszisokkal jobban járnánk, ha szülnék egy másodikat, de nekem nem ezen múlik - ezt csak azért írtam le, hogy lássátok, tisztában vagyok vele)
És akkor a kérdés. Vajon megkapnánk a 25M.t ekkora jövedelemre? A kalkulátorok szerint igen, de mindenképp személyesen bankokat is megkeresünk. Illetve melyik az a bank, ahol büntetés nélkül lehet előtörleszteni?
A ház árának max 80%-át kaphatod meg jelzáloghitelként.
Azaz kb 22 milliót, ha a bank szívózik, akkor meg 20-at.
jellemzően a vételár, és az értékbecslés eredménye közül az alacsonyabb az, amit a bank figyelembe vesz. Eszembe nem jutna többet írni a szerződésbe, így több illetéket fizetni azért a halvány esélyért, hogy ez átcsúszik a bankon (az értékbecslő is felül becsül). Meg lebonyolítani se tudom, hogy hogy tervezed, ha többet írtok a szerződésbe, akkor az eladó jöhet, hogy ő még nem kapott meg mindent. Ha meg rögtön írtok egy papírt, hogy a különbözetet ő már megkapta, akkor egy esetleges szerződésbontásnál te követelheted, hogy azt adja vissza.
Egyébként az, hogy mit vesznek figyelembe, bankonként különböző. Ebben segíthet egy független hiteltanácsadó. A költségtérítést biztos nem, hiszen az valami olyan, hogy saját zsebből vettél valamit céges számlára, amit utólag megtérít a cég, tehát nem jövedelem.
Nálunk is munkabért vettek csak figyelembe, a többi ugyanis nem tekinthető állandó jövedelemnek.
És érzésre én is azt mondom, hogy túl sok a hitel. Önerő pedig kvázi "nincs", ha jól értem. Érzésre ekkora összegnek olyan 150 ezer forint lehet a havi törlesztője, ha 20 évben gondolkozol. Ez már majdnem a fizetésed fele, ráadásul több pénzt szeretnél, mint az ingatlan 80%-a. Ha adnak is ennyit, érdemes hatszor megfontolni.
Ne maxold ki a havi költségvetést inkább!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!