Egy ingatlanon jelenleg a tulajdoni lap szerint elidegenítési és terhelési tilalom áll fent. Így megvenni mivel járhat?
Elidegenítési tilalom: nem lehet eladni
Terhelési tilalom: nem lehet rá hitelt, jelzáloghitelt felvenni - nagy valószínűséggel agyon van hitellel terhelve az ingatlan.
Magyarra fordítva - így nem tudod megvenni.
Az Elidegenítési és Terhelési Tilalom (ETT) azt jelenti, hogy a tilalmat kérő - állam, vagy bank - hozzájárulása nélkül az ingatlan nem értékesíthető.
A gyakorlatban minden ilyen ingatlan eladható, csak ki kell fizetni a vételárból a banki hitelt, vagy letétbe kell helyzeni az eladáskor a szocolt, csokot.
Az előttem hozzászólók nem értenek a folyamatokhoz, azért írtak téves infókat.
Vettem meg tulajdonostól ilyen ingatlant. Tele volt mindenféle teherrel. Ügyvéd a szerződésbe rangsor-módosítást foglalt, bejegyzési eljárás függőben tartásával.
Ez annyit jelent, hogy a földhivatal nem utasítja el a tulajdonjog bejegyzést, hanem vár, hogy a terhek törlése megtörténjen, utána jegyzi be az új tulajdonost, de széljegyen dátumilag már jegyezve van az adásvételi szerződés létrejötte. Ha nem történik meg a tehermentesítés határidőn belül (maximum 6 hónap), akkor elutasítja a földhivatal az új tulajdonos bejegyzését.
2 hónapon belül minden teher töröltetve lett.
... persze nem kötelező a törlés, ha a bejegyzett jog jogosultjával másképp állapodsz meg, és hozzájárul az új tulajdonos bejegyzéséhez. A feltételeket egyértelműen a jog jogosultja diktálja.
Én nem vállaltam át az adós helyett semmit sem banknál sem közmű-szolgáltatóknál, inkább kifizettem mindenhol minden tartozását, amit a vételárba természetesen beszámítottunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!