Három éve OTP-től OTP faktoringhoz került a lakáshitelem, fizetgetem nekik, de a márc18 kormányrendelet vonatkozik a követeléskezelőkre is? Azaz moratórium alá esik az OTP faktoring felé törlesztendő tőke és kamat is?
Azért, mert az a szó klasszikus értelemben már nem hitel. A hiteledet ők megvették és ők jogosultak követelni rajtad a továbbiakban. Az, hogy a részletfizetést engedték a tartózásra, attól nem válik hitellé.
De hívd fel őket holnap.
Ebben amúgy az a bosszantó, hogy a kormány arról beszélt, hogy nem akarja, hogy az emnerek elveszítség az otthonaikat amiatt, hogy nem tudják fizetni a hitelt... Nos
Aki a jelenleg futó hitelét esetleg nem tudná fizetni, az nem fogja rögtön elveszíteni az otthonát, krízishelyzet, átfutási idő.. Stb.. Stb.
Ellenben, mi akik már a faktoring felé fizetünk, csupán egyszer nem fizetsz, szerződés bomlik, és viszi a házad....
igen, ha a hiteleseket megvédik, akkor minket is kéne, ugyanaz a hitel, ugyanazokkal a kamatokkal. csak mert egyszer csúszásba kerültem, attól még nem kéne csődbevinni... elég sokat fizettem már az otp-nek. gyakorlatilag kifizettem a teljes felvett hitelt tiz év alatt, a tőketartozás mégsem csökkent...
nem hiszem, hogy lesz erről külön rendelet már.
a mai rendelet annyit tartalmaz, hogy lefoglalás, árverés nem lehet, de attól még felmondhatják a szerződést. ha jól értelmezem
írtam nekik levelet:
Tisztelt OTP Faktoring Zrt.,
Március 23-án, telefonon azt a tájékoztatást kaptam ügyintézőjüktől, hogy a 2020. március 18-án bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések és az ehhez kapcsolódó kormányrendeletek nem érintik a szóbanforgó tartozáshoz kötődő megállapodást, holott a koronavírus járványból adódó nehéz és súlyosdbodó gazdasági helyzet engem is érint, érinteni fog.
A Kormány 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelete szerint:
"Ha a felek eltérően nem rendelkeznek, a veszélyhelyzet fennállása alatt az adósnak a hitelező által üzletszerűen
nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből (a továbbiakban: szerződés) eredő
tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége akként módosul, hogy az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-,
illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap (a továbbiakban: fizetési moratórium). A fizetési
moratórium nem érinti az adós azon jogát, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.
(2) A szerződések teljesítési határidejének módosulása a szerződést biztosító járulékos és nem járulékos
mellékkötelezettségeket is módosítja, függetlenül attól, hogy a mellékkötelezettséget szerződésbe vagy egyoldalú
jognyilatkozatba foglalták a felek.
(3) A fizetési moratórium 2020. december 31-éig tart, melynek időtartamát a Kormány rendeletével
meghosszabbíthatja."
Tekintettel arra, hogy tartalmilag és a Ptk. szerint a jelen megállapodás egy jelzáloghitel visszafizetéséről szól (adós, kamat, tőketartozás), és a fent említett kormányrendeletek nem tartalmaznak ettől eltérő kitételt a követeléskezelőkre vonatkoztatva, nem látom okát annak, hogy a rendelet ne érintse a követeléskezelők megállapodásait is, hiszen az OTP Faktoring jelen esetben hitelezőként lép fel adósokkal szemben, és ezt üzletszerűen teszi.
A fentiekre hivatkozva véleményem szerint tartalmilag egy hitelszerződésről van szó jelen esetben is, hiszen az OTP Banktól OTP Faktoring Zrt.-re engedményezett hitelről van szó, az átvett tőketartozás annak összegszerűségével és ugyanazon kamataival együtt a hitel továbbélését jelenti. Ebben nevem adósként szerepel, kamatfizetési kötelezettséggel terhelve.
A Kormány egy újabb, 57/2020. (III. 23.) Korm. rendelete a végrehajtások szünetetltetéséről szól, így jelen köztes állapotot is szükségszerű, hogy méltányosság illesse.
Kérem, szíveskedjenek megindokolni, hogy álláspontjuk szerint miért értelmezték úgy a kormány szándékát, hogy az nem érvényes a követeléskezelőkre és az Önök álláspontja szerint mi hiányzik a rendeletből, ahhoz hogy a fentiek szerinti levezetésnek megfelelően könnyítést kapjon a követelés.
Úgy érzem, hogy a kormány jelenlegi veszélyhelyzetben kifejezett szándékai szerint (az MNB ajánlásaival összhangban) megillet engem és a hozzám hasonló helyzetben lévőket is a törlesztési moratórium, számítok a ko-operatív lépésekre az Önök részéről.
Válaszukat előre is köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!