Ha ettől a hónaptól saját magamnak kell fizetnem a TB-t mivel nem vagyok foglalkoztatva, akkor megszakad a folyamatos TB viszonyom?
Abszolváltam júniusban az egyetemen, most januárban szeretnék államvizsgázni. Októbertől már nem vagyok diák. +45 napig még passzív jogon volt TB viszonyom.
A kérdés azért érdekel, mert a babaváró hitel feltétele, hogy 3 év folyamatos TB jogviszonyom legyen.
Ahogy kettes mondja. Nekem is ezert szakadt meg, mert a 45 napos hataridon belul sincs mar TB jogviszonyod. Es mivel ket jogviszony kozott csak 30 nap telhet el, nalam pedig 32 volt, igy nalam sem volt meg.
Es ezen amugy a sajat TB-fizetes nem segit, az nem jogviszonyt ad, csak TB-jogosultsagot. (Es csokoltatom az ilyen bikkfanyelvu furfang kitalalojat.)
Aki munkaviszonyban áll, az BIZTOSÍTOTT-nak számít, ez által a tb. mindenféle ellátására jogosultságot szerez.
Aki fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot, mert nincs olyan jogviszonya ami által BIZTOSÍTOTT-nak számíthatna, az más "tészta". Ő csak egészségügyi ellátásra jogosult, más ellátásra nem.
Babaváró hitel feltétele:
"legalább 3 éves, folyamatos TB biztosított jogviszony legalább az egyik házastárs esetében."
Ott van benne, hogy TB BIZTOSÍTOTTI jogviszony.
"Te szabadon fizetheted magad után, úgy nem szakad meg"
De megszakad!
Viszont felsőoktatás után más szabályok vannak, ott nem 30 nap a határ, hanem 6 hónap. Nyilván a többség nem feltétlenül talál munkát rögtön diploma után, és a babaváró leginkább nekik lehet segítség.
Plusz az utolsó 180 nap munkából kell legyen, a többi lehet felsőoktatási tanulmány is. Szóval azért elég megengedő a törvény.
Jah, megengedő. De a kérdező nem felel meg a feltételnek.
A babaváró meg nem egyetemről épphogy kiesett munkanélkülieknek van.
#6: de, pont nekik is találták ki. Hogy rögtön legyen 10M elindulni, ne az legyen, hogy mire gyűjtenek elég pénzt addigra olyan idősek, hogy nem születik meg 3-4 gyerek hanem csak 1-2.
Felsőoktatás időszaka ezért számít, utána fél év van elhelyezkedni és kell 180 nap munkaviszony. Azért ez eléggé megengedő szabályozás.
Értem én, hogy a gyakorlatban a 30-35 éves, biztos egzisztenciával rendelkezők veszik fel a babavárót befektetés céljából de alapvetően nem kifejezetten nekik szánták. Persze ha pénzeső hullik nyilván alá áll mindenki aki tud :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!