Hitelbírálatnál a bank utána tud-e nézni, hogy felmondás alatt állok, vagy hogy határozott idejű-e a jogviszonyom?
"Két munkahelyemen van, az egyik határozott idejű, azt a bank nem fogadja el a hitelhez, a másik pedig e hó 30-án szűnik meg. Sajnos hirtelen."
Lehet igazad, csak ezt pl. nem írtad, hogy neked évente újítják a határozott idejű szerződésed. Illetve ha ennyire biztos mint a másik munkahelyed, akkor nyilván ennyire evidens következtetést nehéz levonni.
Igen számít ami van ha esetre a bank is.
Amint látható a példádból is. Nem véletlen az adósminősítés rendszere.
Lehet Neked egyértelmű egy ösztöndíj is, ami ráadásul nem szakátlaghoz kötött, más meg lehet hogy Msc-t, MBA-t önköltségen végez pl. közéleti tudományos ösztöndíj mellett, mint én is pl.
Ettől függetlenül alap hogy elolvasom és értelmezem mit akarnak aláíratni velem, belefoglalva a valós adattartalomra vonatkozó nyilatkozatot is pl. ( szerződésminta, jogszabály, üzletszabályzat is publikus ) vagy van annyi pénzügyi alapismeret, hogy tudom hogy működik egy hosszú lejáratú hitel.
Azt viszont nyilatkozatban aláírod, hogy büntető jogi felelősséged tudataban kijelented, hogy az adatok a valosàgnak megfelelnek.
Ennek része a nyilatkozat is hogy nem állsz felmondas alatt a ceg nem all felszámolás vagy csődeljárás alatt.
Én már az első valaszban is erre utaltam azzal hogy nem amiatt aggódnék.
Emellett ha tisztában lennél a menetevel sem írnál ilyen marhaságokat hogy a jtmből levonják a törlesztőket.
Te... Már ne is haragudj, de hol írtam én olyat, hogy a törlesztőjét levonják a JTM-ből? :D
Ezt írtam:
"van 2 hitelünk, aminek a törlesztőjét bele kell venni a JTM be"
Ezen mi nem világos vagy helytálló? Miért kötekedsz egyébként? Én csak ezt nem értem... Értem a büntetőjogi felelősséget, de te meg nem érted, hogy ez amit aláírsz a bankban mint nyilatkozat nem garancia arra, hogy az elbírálást követően még nem raknak ki mint macskát....
De ha neked jobb így én aztán magasról letojom...
Kedves utolsó:
Amennyiben a kutatási témával egybe vág a munkahely (nem feltétlenül tökéletesen fedezi) - doktori iskolától függően egyéni elbírálás mellett, témavezetői, doktori iskolai vezetői engedéllyel. Ez szerintem doktori iskola függő. Én pl anno nappalis MSc mellett is dolgoztam.
De értem, amit mondasz és nem kötekedek, csak inkább pontosítanék azzal kapcsolatban amin itt rugózol hogy miért nem fogadják el a jövedelmed, meg mitől mi a kockázatosabb.
Azt írod van nem egy életbiztosításotok, azoknak a költségeit is a kiadások közé sorolják és csökkenti a hitellimitet, ugyanúgy mint a törlesztő részletet az egyéb kiadások mellett.
Nálatok azzal van baj, hogy az alábbi bevételi szempontokból nálad sok kiesik, de ezt közel "kikéred magadnak" ( mert phd, meg határozott idejű stabil munkahely ) a válaszok alapján, hogy miért és már belemennél olyan dologba is ami erősen visszaüthet a hitel igénylés során. A hitel szempontjából így nem releváns, hogy meddig tart a munkaviszonyod, mert lehet egy olyan banknál próbálkozol, ahol a phd-s ösztöndíjat nem veszik figyelembe, míg máshol ha oda érkezik számlára, akkor lehet figyelembe is vennék.
a férjed lesz a hitelképes, de ott meg nem azért nem éritek el a 10 milliót mert a két meglévő hitelt beszámítják a Jtm-be, hanem mert az alábbiak szerint határozzák meg a hitellimitet amibe az adósminősítésetek is gyenge lehet, tekintve hogy pl csak 1 főt tud figyelembe venni bevételi oldalon, vagy ahogy a vagyoni helyzet is meghatározó lehet - pl. tehermentes ingatlan, megtakarítások arány a hitel kitettséghez képest, stb.:
Hitellimit megállapítása
• Eredmény
1. Elvi törlesztési képesség (Ft/hó) – jövedelem alapján
2. Törlesztési képesség (Ft/hó) – a meglévő törlesztő
részlettel csökkentve
3. Adósminősítéssel korrigált törlesztési képesség
(Ft/hó)
4. Hitellimit (Ft)
5. Hitellimit havi törlesztő részlete (Ft/hó)
• Következtetés
Az igényelt kölcsönösszeg a hitellimitet meghaladja/nem
haladja meg."
"Én pl anno nappalis MSc mellett is dolgoztam."
Értem, így világos. Bár az MSCt én nem keverném bele, az más történet, pont a phd ösztöndíj miatt. Nálunk amellett nem lehetett állást vállalni, mondván h az ért kapod az ösztöndíjat az államtól, hogy a kutatásodra koncentrálj. Ez még abban az időben volt, amikor 93ezer forint volt a phd ösztöndíj. Mscn nincs ilyen fix ösztöndíj, ott azt és annyit dolgozol, amennyit csak akarsz, egyéni szoc probléma.
Ezt csak azért írtam bele, hogy "szemléltessem" a nappalis tanulói jogviszony és a munkaviszony nem zárják ki egymást alapvetően... Ezt is csak onnan tudom, hogy amikor elkezdem dolgozni anno MSc mellett mondták nekem TO-n, hogy a két jogviszony (nappali hallgatói és munkaviszony) üti egymást. Majd megkérdeztem a könyvelőt (meg egy munkajogászt) és azt mondták ilyen nincs.
"Sajnos" a régi rendszer hibáin tanulva sokmindent átalakítottak, illetve - hogy ne legyen az, mint volt az előző rendszerben, hogy esetleg évekig nem haladt valaki témája- a doktori iskolákat erősen érdekeltté tették abban, hogy végezz, ugyanis ha nem, akkor egy rakás pénzt kell visszafizetési a nem végzett doktorandusz után.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!