4 milliós értékű lakásra lehet 3 és fél millió Ft lakáshitelt felvenni? Nem túl nagy a fél milliós különbség a lakás becsült értéke és a felvenni kívánt hitelösszeg között?
Először is a bankok max az ingatlan árának 80 %-át hitelezik meg - jelen esetben ez ugye 3,2 millió, tehát már itt elbukna a dolog.
Másodszor az ilyen alacsony értékű ingatlannak általában valami "baja" van, amit a bankok nem szeretnek: pl nagyon eldugott, értéktelen helyen van, vályogból van, stb.
Nos, az ilyen ingatlanokra vagy egyáltalán nem adnak hiteélt, vagy csak jóval kevesebbet, mint a 80 %.
Arról már nem is beszélve, hogy nem írtad meg: van-e rendszeres munkából származó jövedelem, 3 hónapnál régebbi munkaviszony, határozatlan időre, nem egyszerűsített foglalkoztás, stb. és mennyi az annyi, azaz a nettó jövedelem?
Ja, meg életkor.
Sok bank 23 év alatt nem is ad hitelt, míg mások 21 évet szabnak meg, stb.
3-as: igazad van, azóta számolgattam én is kicsit.
Az ingatlant ismerőstől vesszük, aki szabadulni akar a lakástól és nekünk ezért adná ilyen kedvező áron - ráadásul már 3 éve itt is lakunk, alaposan berendeztük, karbantartjuk, a felmerülő hibákat javítgatjuk. Felújított, komfortos, nincs vele semmi gond, legfeljebb az eldugottsága (bár a mi településünkön eldugottabb helyen lévő ingatlanra több ismerősömnek is megadták a 80%-ot).
A jövedelemmel sincsen gond, KATÁS EV vagyok és előző évi bevételemből kiszámolva 208ezer volt a múlt évben a jövedelmem 1 hónapra lebontva, illetve 26 éves vagyok. Pár bankkal beszéltem már ezekről és ezek a dolgok elvileg rendben vannak (de azért a NAV jövedelemigazolást még megvárom).
Sajnos rosszul fogalmaztam meg az alapvető kérdésem:
az nem világos nekem, hogy ha a lakást, tegyük fel, hogy az értékbecslő 4 millió Ft-ra értékeli, akkor a felbecsült értékétől mennyivel térhet el a vételár? Az eladó 3.5 millióért adná el nekünk, mi ezzel az árral ki is egyeztünk. De mi van akkor, ha az értékbecslő a 3.5 milliónál többre, akár jóval többre értékeli az ingatlant, pl. 4 millióra? Muszáj akkor nekünk is a magasabbra becsült, 4 millió forintos értékkel megegyező hitelösszeget felvennünk (amit ugyebár nem szeretnénk), vagy az értékbecslőtől függetlenül az alacsonyabb 3.5 milliós összegben is megegyezhetünk az eladóval?
"A jövedelemmel sincsen gond, KATÁS EV vagyok és előző évi bevételemből kiszámolva 208ezer volt a múlt évben a jövedelmem 1 hónapra lebontva,"
Ne erre azért ne vegyél mérget, hogy kapsz hitelt a banktól, ugyanis a bankok nem szeretik a KATA-s vállalkozót. Adj be minden papírt (mármint amit kérnek a bankban) és kérj egy előzetes hitelminősítést. Még akkor sem ezer %, hogy megkapod, de jobb eséllyel indulsz.
Inkább személyi hitelt vegyél fel, mert lakáshitelt így erre nem fogsz kapni.
Személyi hitelnél senkit sem érdekel, hogy mire költöd, 3,5 M ft-ot pedig nem olyan nehéz megkapni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!