Ha áttérek 50-ről a 75-ös magasabb KATA-ra, hány hónap után váltanak adóalapot?
Az érdekel, hogy a második, jövőre tervezett gyermekem születése előtt mennyi ideig kell a magasabb összeget fizetni magasabb táppénz majd CSED-hez?
Az előző előtt csak az 50-et fizettem. Most kaptam egy értesítőt NAV-tól, hogy gondoljam meg a magasabbat, ezért fontolóra veszem.
1 év kell? így kezdjem el most?
Köszönöm
Arányaiban többet kaphatok vissza vele, ennek pontos kiszámításához azonban azt kéne tudnom, mennyi ideig kell fizetni.
Tervek szerint jövő tavasztól már táppénzen lennék, így még mondjuk 1 évig nem is tudnám fizetni. De ha mondjuk fél évig is elég, akkor megéri nekem.
Írtam egy könyvelő ismerősömnek, de nekem anno 3 könyvelő mondott butaságot a szülés előtti tennivalókról és gyakorin érdeklődtem, itt tudtak segíteni :) ha hamarabb megtudom a választ, megírom.
Kedves Kérdező!
A CSED alapját a következőképp számolják: a gyermek születésétől visszafelé számolt 3 hónapot nem számítják bele az ellátás alapjába, hanem az azt megelőző hat hónap jövedelme adja a CSED alapját. Így mondhatni, hogy kb a terherbe esés időpontjától érdemes 6 hónapon keresztül magasabb alapot fizetni.
Köszönöm!
Kaptam máshonnan egy olyan választ, hogy 9 hónapig kell minimum fizetni a magasabb ellátáshoz.
Picit össze vagyok zavarodva. Tegyük fel, elkezdem fizetni és teherbe is esek. Ha terhesség utolsó 1-2 hónapján táppénzen vagyok, akkor abban a hónapban nem fizetek KATA-t. A 9 hónapos verzióban így nem jár az ellátás, csak abban, amely szerint szülés előtti 9-3 hónap közötti idő alapján számítanak.
Kedves Kérdező!
A szülés előtt időszakban, amikor táppénzen vagy, nem kell katát fizetni ( katás jogviszonyban 4 hét összefüggő táppénz kiüt 1 havi kata fizetést) ilyenkor a táppénz ellátás alapján is biztosított vagy, így a bizosítási jogviszonyod nem szünik meg. Amikortól igényled a Csedet, akkor az egyéni vállalkozásban jelenteni kell, hogy a biztosítási jogviszonyod más ellátás alapján jön létre.
Ha folyamatos a bizosítási jogviszonyod, akkor mindenféleképp jár az ellátás.
Mindegy hogy 6 vagy 9 hónapig fizeted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!