Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Miért éri meg a KATA az államnak?

Miért éri meg a KATA az államnak?

Figyelt kérdés

Hasonlítsuk össze a KATÁ-t a rendes munkaviszonnyal és tételezzünk fel egy szélsőséges esetet:

-A katás kihasználja a havi 1 milliós bevételi határt (ami ugye idéntől teljesen áfa-mentes is)

-Egyetlen egy cégnek dolgozik, de úgy, hogy a céggel való kapcsolata hivatalosan nem minősíthető bújtatott munkaviszonynak (pl. távmunkában, saját eszközzel dolgozik). Az teljesen mindegy most, hogy nyilvánvalóan az adóelkerülés a szándék, de ez jogilag nem bizonyítható...

Számoljunk!

KATA esetén:

Munkáltató összköltsége: 1000.000 HUF

Állambácsi bevétele: max. 70.000 HUF (iparűzési adóval)

Vállalkozó bevétele: kb. 930.000 HUF

Munkaviszony esetén:

Munkáltató összköltsége: 1000.000 HUF

Állambácsi bevétele: 450.000 HUF (járulékok, adók...)

Alkalmazott bevétele: kb. 550.000 HUF

70.000 HUF vs. 450.000 HUF. Miért éri meg az államnak?

Jó, persze, nincs táppénz, nem lesz nyugdíj, ha idehaza költöm el a pénzt, fizetek áfát, egyéb adókat, stb. Nade ez elég az állami bevételek kompenzálására? Hol a hiba?

#munkaviszony #állami bevételek
2019. máj. 2. 13:47
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
Generálkivetelezőnek a fővállalkozójánál voltam alvállalkozó, feljebb kerülni esélytelen, és a felelősség marha nagy mert én végzem a munkát, tervek rosszak, én beszélek a tervezővel telefonon és mondom neki hogy ez ezért nem megvalósítható, ez azért, ez meg konkrétan semmilyen szabványnak nem felel meg. KFT-vel ugyan ez a helyzet, csak még nehezebb a kft-ből kiszedni a pénzt, kell fmv, naplózás, biztosítás. Nem tudtam megtartani egy hosszú hétvégét normálisan, csütörtök reggel indultunk volna kirándulni párommal, már előre leszervezve minden, munka se jöhet szóba stb. Erre csütörtök reggel hívnak hogy ássák a kábelárkot, be kell tenni a földkábelt, mondom hétfőről volt szó, elkezdik most ér rá a gép. kinyomtam a telefont és kikapcsoltam, mert már ott tartottam hogy a kapcsolat is tönkremegy, és a pénz nem mindegy. Hétfőn veszekedések közepedte persze nekem volt igazam. Nem hiányzik. Pénzem jó, munkám jó, annyi hogy vasárnap délután indulok itthonról és csütörtök este érek haza. Nincs nem hogy szombat, még péntek se, tervek szerint dolgozunk, érdekes módon klappol minden, az emberek nyugodtak, senki sem idegbeteg. Hát ezért vagyok külföldön, és nem szivatom magam fölöslegesen.
2019. máj. 4. 11:09
 22/24 anonim ***** válasza:
Kft alatt arra gondoltam, hogy nem alvállalkozóként, hanem önállóan, lakossági ügyfeleknek dolgozni.
2019. máj. 4. 11:18
 23/24 anonim ***** válasza:
Magyar ugyfelkor egy masik vilag. Nem csak azert dolgozok kizarolag kulfoldieknek, mert jobban fizetnek...
2019. máj. 4. 11:27
 24/24 anonim ***** válasza:
Katásként is lehet, volt pár egyéni lakossági ügyfelem is, csak nem éri meg. Nincs pénze az embereknek, szétég az alu kötés, kókányoljam össze, aztán ha egy hét múlva leég az egész ház én voltam ott. Meg tegyünk fel 3 lámpát de a tulaj hozza mert én átverem, odahozza, aztán kiderül nem is lehet feltenni mert vagy nem fér el, vagy álmenyezezbe rakható spotot hoz beton menyezetre stb. Tök mindegy hogy katás vagy, kft bt, kkt, rt, a vevőkör ugyan az, ugyan azok a hülyék találnak meg.
2019. máj. 4. 11:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!