Nem főállású katás egyéni vállalkozó szja bevallásában kell szerepelnie a katás bevételnek?
A Kata bevétel, nem szja-s jövedelem, nem képez adóalapot. Nem érvényesíthető rá semmilyen visszaigénylés, adókedvezmény, stb.
Épp azért tételes adó, mert letudja egyben és kevesebbért, kevesebbet is kér az állam a katasoktól.
Elmondom, mit írt a NAV az ügyfélkapumon (a helyzet ugyanez, KATA mellékfoglalkozás):
Megnéztem a személyi jövedelemadó bevallásomat és a következőt találtam: a tervezet mellé szerepeltetni kell a vállalkozói bevételt/bevallást, most ezt nem tudom pontosan) is, ellenkező esetben, ha csak a NAV által elkészített szja bevallásomat hagyom jóvá, akkor érvénytelen lesz az adóbevallásom (és igen, megcsináltuk febr-ban).
Nos, hogy mindezt hogy kell szerepeltetni, azt még nem tudom- majd a könyvelővel együtt kiokoskodjuk :-)
Mitől nem pontos?!
Szja-ba nincs katasoknak sor, bevétel felvezetésre épp amiatt mert katas az ev.
Ettől függetlenül ha van más szja köteles bevétele, ( főállás pl. ) akkor le kell adnia, de szja-ba nem számít bele a kata bevétel.
Épp amiatt kellet leadni februárban a kata bevallást.
Szja-s ev esetében viszont fel kell tüntetni a bevallásban a bevételt, kiadást, stb-t és beleszámít a jövedelembe, meg érvényesíthető is rá adókedvezmény, stb.
Csak azt nem értem, hogy ennyire alap szinten sem értik a katasok hogy mit is választottak?! :-)
"de szja-ba nem számít bele a kata bevétel."
Ez igaz norbi, de az 1-es válaszodból azt vehette le a kérdező (legalábbis számomra így jön le), hogy nincs semmi teendője, mert a KATA-t februárban bevallotta, az szja-t meg a munkáltatója levonta, kész.
Pedig ez nem így van, mint írtam, az adóhatóság világosan leírta, hogy ha csak simán jóváhagyom az szja-s bevallásomat, akkor érvénytelen lesz az éves adóbevallásom.
Kérdező és mit mondott a könyvelőtök?
Tudhatnám én is - hátha az enyém nem lesz annyira képben :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!