Adóbevallást akkor a nav megcsinálja vagy sem?
Sziasztok, bocsánat hogy fogyatékos kérdést teszek fel de akkor hogy is müködik ez az egész adóbevallás dolog?
hallottam a rádióban és olvastam is róla hogy a nav megcsinálja az adóbevallásom.
smsben el kell küldeni három adatot majd márc 15 után valamikor küldenek egy tervezetet amivel ha egyetértek küldjem vissza.
Szóval most ők akkor megcsinálják helyettem vagy sem? Mert most futottam bele ebbe a cikkbe:
szóval csak annyi a kérdésem, hogy amit majd kapok a navval azzal kell bármit csinálnom azon kivül hogy visszaküldöm nekik?
Igen, most elektronikusan van, a NAV minden kérés és egyéb nélkül megcsinálja, és ellenőrizheted ügyfélkapun.
Mivel nincs ügyfélkapud, marad az az opció, hogy megkéred a NAV-ot, hogy mégiscsak küldjék ki neked postán. Az sms-sel pontosan ezt tudod kérni.
Szerdán be megyek.
Mondom nekik hogy nincs ügyfélkapum és szeretném postán küldenék ki.
Szerinted így jó?
De akkor se kérnek tőlem semmi adatot?
Igen jó, és nem kérnek adatot.
De miért mész be? Nincs mobiltelefonod? Azon keresztül SMS-ben is kérheted, sehova nem kell menned, egyszer csak küldik postán.
Azt mondák felesleges ki küldeni kérelmet, ha mégis akarom Májos 20 menjek vissza.
Ha lenne betegségem akkor amiről a cég nem tud akkor lenne értelme.
Kérdező!
Te mégis mit nem értesz?
Megcsinálja a NAV minden magánszemélynek a bevallási tervezetét. Akinek van ügyfélkapuja, az azon keresztül meg tudja nézni. Akinek nincs, az kérheti (például SMS-ben), hogy a lakcímére küldjék ki neki.
De az is kérheti, hogy küldjék ki neki postán, akinek van ügyfélkapuja!!!
Mivel az adóhatóság a munkáltatók/kifizetők által beküldött adatszolgáltatásból dolgozik (másból nem is tud), ezért a tervezet kizárólag azokat a jövedelmeket stb. tartalmazza, amelyekről tudomással bír a hatóság.
Ha Te például olyan bevételre/jövedelemre tettél szert ami adóköteles, és nem tud róla a NAV (eladtad az autódat haszonnal) vagy olyan kedvezményre vagy jogosult, amelyről nem tud a NAV, akkor azzal ki kell egészítened a bevallási tervezetet, vagy a tervezet helyett beadsz május 20-ig egy saját készítésű bevallást.
Ha az általad áttekintett tervezettel egyetértesz, akkor nem kell semmit tenned (visszaküldeni sem), május 20-án az lesz a végleges adóbevallásod.
Ha kiegészíted, akkor kell visszaküldeni, hogy adminisztrálni tudják a változásokat. Ilyenkor a kiegészített tervezet lesz a végleges bevallásod.
Ha készítesz egy sajátot (még akkor is, ha netalántán pontosan ugyanazt készíted el, amelyet a NAV is elkészített tervezetként) és benyújtod, akkor a magad által készített lesz a végleges bevallásod május 20-án, mivel ilyenkor a tervezetet "hibernálják", és véglegesnek azt tekintik, amit benyújtottál még akkor is, ha pontosan ugyanaz, amit ők is megcsináltak Neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!