Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » KATA kizárás 2019-ben hogyan...

KATA kizárás 2019-ben hogyan módosult?

Figyelt kérdés

2018.dec.31.-én 150 ezer KATA tartozásom lett.

Küldtek ügyfélkapura üzenetet, hogy 2019.jan.29-ig kifizethetem, vagy addig kérjek részletfizetést.

Megkérdeztem telefonon, ha kifizetem, vagy kérek addig részletfizetést, nem zárnak ki a KATA alól. Azt mondták, de igen, kizárnak.

Olvasom hogy :"Megszűnik az adóalanyiság ha év végén 100ezerFt feletti tartozása van,de ha annak a hónapnak az utolsó napjáig, melyben az erről szóló határozat véglegessé válik az adózó rendezi a tartozását, akkor nem lép életbe a határozat."

Ezt pontosan hogy kell értelmezni?Határozatot nem kaptam, csak felszólítást ügyfélkapura.

Valami változás történt a KATA tartozások körül 2019-re, de sehol nem találom konkrétan a dolgot.

2019. jan. 22. 11:26
 1/3 anonim ***** válasza:

Nem történt.

Továbbra is ugyanaz van: ha év végén 100 ezer ft-ot meghaladja a tartozásod, akkor kitesznek a KATA-ból és 2 évig nem kerülhetsz vissza. Ez alól kivétel, ha az adós kifizeti a tartozást. Megmondom őszintén, én még a részletfizetésben sem vagyok biztos, de lehet, hogy arra gondoltak, hogy ha befizetsz egy részletet, amivel 100 ezer alá mész, akkor már nem tesznek ki.

Az nem számít, hogy nem kaptál határozatot - az Ügyfélkapus felszólítás kb. ugyanaz. Nagyon gyorsan próbálj meg pénzt szerezni, mert tényleg kitesznek .

2019. jan. 22. 11:34
 2/3 anonim ***** válasza:

Fog érkezni egy határozat arról, hogy dec 31-én x Ft Kata adótartozásod volt, ezért a Kata alanyiságod megszűnik y nappal.

Ha y napig a teljes tartozást rendezed, akkor visszavonják a határozatot.

2019. jan. 22. 11:35
 3/3 anonim ***** válasza:

Ahogy a második írja.

Lesz egy kizárásról szóló határozat, amit majd csak ezután fognak kiállítani a december 31-i állapot szerint. Az alapján 100 e Ft-ot meghaladó tartozásod volt, ezért jogosan zárnak ki Kata alól.

Viszont ha addig megfizeted ( ez akár február is lehet még ) a teljes tartozást, akkor ugyanakkor kiállítanak egy törlő határozatot is és vissza tesznek úgy, hogy igazából ki se vesznek kata alól.

Részletfizetés is működhet, de tekintve, hogy a feldolgozás nem működik rendesen még a 19-esekre,

( Tegnapi info szerint a 19-es nyomtatványokat feldolgozó rendszer nem működik. Én is várok január 10 óta, a 19T101E-es értesítésére,ami rendszerint pár óra de még ügyintézőt sem rendeltek ki hozzá :-) )megeshet hogy a részletfizetés határozata későbbi lesz, mint a kata kizárást megállapító, és akkor nem fog visszakerülni.

2019. jan. 22. 11:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!