KATA kérdések?!

Figyelt kérdés

Helló!

Most egy éve leszek egyéni vállalkozó (KATA), és van pár kérdésem.

1) Mikor lehet legkorábban az éves adóbevallást beadni? Még az áfát is be kell jelentenem előző hónapra, gondolom csak utána.

2) Átléptem a bevételi összeghatárt, így különadót kell fizetnem majd. Erre kaphatok részletfizetést? Ha igen, hogyan intézhetem el?

3) Több mint egymillió forint felett számláztam egy külföldi (nem uniós) cégnek. Ilyen esetben milyen információkat kell szolgáltatnom a cégről? Az adott országban nincs adószám, csak Business Number. Név, cím és Business Number elég lesz?

4) Ha mindez megvan, mikor igényelhetek legkorábban NAV jövedelemigazolást?

5) Bónusz: hogy alakul a diákhitel törlesztőrészletem idén, ha múlt január előtt nem volt munkaviszonyom, sem vállalkozói jogviszonyom?

Köszönöm!

2019. jan. 2. 10:16
 1/9 anonim ***** válasza:

Hívd a NAV vonalát munkaidőben a 1819es számon, segítőkészek viszont konkrét ügyben csak akkor adnak felvilágosítást, ha adtál be TEL nyomtatványt és van telekódod. Viszont ha ügyesen kérdezel meg tudhatod amit szeretnél.

A Diákhitel ügyben pedig a hívd a Diákhitel Direktet.

2019. jan. 2. 11:16
 2/9 anonim ***** válasza:
Még jó hogy katásnak nem kell könyvelő.... a helyedben sürgősen keresnék egyet...
2019. jan. 3. 11:06
 3/9 anonim ***** válasza:
külföldi cégnek számláztál... (valószínüleg áfa bevallás), ha átlépted a kata értékhatárt valószínűleg áfa alannyá váltál (ha nem voltál még az), és értékhatárlépéstől számítva áfás számlákat kell kiállítanod!!! Szóval ismétlem, sürgősen keress egy könyvelőt!
2019. jan. 3. 11:07
 4/9 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy be kell vallanom az áfát. Volt könyvelőm, de akkora baromságokat mondott (mint pl. hogy szakképzettség nélkül nem foglalkozhatok EV-ként szoftverfejlesztéssel...), hogy inkább mellőzőm a tanácsait. Azt sem tudta, hogy mit jelent az áfa tv. hatályán kívül teljesített szolgáltatásnyújtás... Innentől bocs, ha nem bízom a könyvelőkben.

A kérdés feltevése meg ingyen van, és ha hülyeséget is mondanak, legalább el tudok indulni valamilyen irányba.

2019. jan. 3. 11:20
 5/9 A kérdező kommentje:
Területi hatályán*
2019. jan. 3. 11:23
 6/9 anonim ***** válasza:
szakképzettségnélk ev-ként tényleg nem fogalkozhatnál szoftverfejlesztéssel....
2019. jan. 3. 12:09
 7/9 A kérdező kommentje:
Igen, és rá tudsz mutatni a jogszabályra, amely ezt kimondja?
2019. jan. 3. 12:12
 8/9 A kérdező kommentje:

Csak mert az említett könyvelő is pont ezt mondta. Majdnem nem vállaltam el a munkát ennél a külföldi cégnél emiatt... Csak szerencsére volt annyi eszem, hogy nem hittem neki. Azért havi ~1,2 milliós fizunál a ember már meggondolja.

Szerencsére nekem lett igazam, a cég meg pont leszarja, hogy milyen papírjaim vannak.

2019. jan. 3. 12:15
 9/9 anonim ***** válasza:

Érdemes megpróbálni keresni egy másik könyvelőt és már elsőre azzal menni oda hozzá, hogy

- harmadik országba számlázva

- szoftverfejlesztéssel

keresed a bevételt, majd egyből tisztázni, hogy mennyire ért a területhez. Ha nem, akkor tovább kell állni. Én kifogtam egy jót elsőre, ugyanígy szoftverfejlesztés USA-ba számlázva, még ingyen adótanácsokat is ad amikor találkozunk (havi 14k).

2019. jan. 3. 15:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!