Egyéni vállalkozói adózás, költségek főállás mellett?
Már annyira belekavarodtam. Főállás mellett szeretnék végezni olyan tevékenységet amiből havi szinten 80-120ezer Ftom lehetne. Mit kell fizetnem, mi lenne a legegyszerűbb? Megköszönném, ha leírnátok, hogy bevételtől függően mennyit, függetlenül mennyit, mik a havi és mik az évi költségek?
Szellemi tevékenység lenne, szóval semmi tárgyi formája nincs.
Szerintem akkor Neked a legjobban a KATA adózás érné meg: elutalsz havi 25 ezer ft-ot és jó napot - év végén meg megcsináljátok egy könyvelővel az adóbevallást.
Nincs havi adóbevallás, költségelszámolás, stb.
Ami viszont még van, az iparűzési adó, ez helyenként változik - de ezt évente kell fizetni, max 2x).
Jó, igen, még mielőtt valaki belekötne: bevételi nyilvántartást kell azért vezetni - de ez egyenlő lehet a számlatömbbel, benne a leszámlázott tételekkel.
És alanyi adómentesként érné meg Neked csinálni.
Szerintem akkor Neked a legjobban a KATA adózás érné meg
vagy nem...
Tekintettel arra, hogy a kérdező ezt kérdezte:
"mi lenne a legegyszerűbb?" - ezért kapta a választ a KATA-s adózásról.
Persze, "olcsóbban" is megúszhatja, ha fizet kb. havi 10 ezret egy könyvelőnek, minden hónapban vacakol a bevétel-kiadással,gyűjtögeti a számlákat, stb. ráadásul a bevételből nem vehet ki akármikor, csak majd osztalékként, stb - a kATA-s meg azt csinál a bevételével, amit akar - ha akar, akkor fagyit vesz a bevételből, stb.
Adózással együtt kb. ugyanott lenne - vagy még drágábban jönne ki - mintha KATA-s lenne
Mivel szellemi tevékenységről lenne szó, így költsége sem feltétlenül keletkezik sok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!