Magyarországon, ha külföldi Szlovén cégre - aminek van uniós adószáma -, veszek pl. egy laptopot, akkor itt 0% Áfát fizetek?
Mert nem látják, hogy elhagyta volna az országot, csak a akkor adhatsz el 0%-osan, ha ki is szállítod a másik EU-s országba.
Megveheted áfásan, és indíthatsz adóvisszatérítési folyamatot Magyarországon.
Úgy értem, én veszek itt Magyarországon terméket a Szlovén cégemre azaz cég vesz cégtől és van uniós adószámom, akkor nekem kell Szlovéniában az áfát fizetnem a termékért. Nem pedig itt Magyarországon. Szóval ha uniós adószámmal rendelkező Szlovén cégre veszek itt egy terméket magyar cégtől, akinek van uniós adószáma, akkor kötelesek 0%-os áfával odaadni a terméket, mert nekem azt Szlovéniában kell fizetnem. Annyi a történet, hogy kell az eladó magyar cégnek egy kiviteli papirt kitöltetnie amin szerepelnie kell a Szlovén cég nevének, címének és uniós adószámának.
A kérdés arra vonatkozott hogy a magyar cégek ezt miért nem tudják, és miért csak áfával akarják a terméket adaadni?
Mert az áfa tv. világosan leírja, hogy ebben az esetben a teljesülési hely Magyarország:
25. § Abban az esetben, ha a terméket küldeményként nem adják fel vagy nem fuvarozzák el, a termék értékesítésének teljesítési helye az a hely, ahol a termék az értékesítés teljesítésekor ténylegesen van.
Ha futárral, postával, hivatalos fuvarozó céggel vitetnéd ki Szlovéniába, akkor mehet a dolog, egyébként nem.
Az eladó cégek jobban tudják ezt mint te, ahogy az már itt kiderült.
Egyébként senkinek nem kötelessége eladni neked semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!