Vállás előtt elajándékozhatom a házamat?
4 éve házasodtam meg a férjemmel.
Én a családi vállalkozást üzemeltetem.
Férjem tanár.
Házasság előtt az én vagyonom egyedül a cég 70 %-os részesedése volt.
Férjem nevén egy motor.
Házasság alatt a szüleim ajándékoztak nekem egy üres telket, erre én 5 éves köcsönt vettem fel (én nevemre), az önrészem 6 millió, a hitel 15 millió volt.
Azóta a kölcsönt teljes egészében törlesztettem, a ház becsült értéke jelenleg 28-30 millió forint.
Férjemmel megromlott a kapcsolatom, és 15 milliót kérne.
Megtehetem hogy elajándékozom édesapámnak a ház teljes részét?
Rosszul irtem,
5 éve vagyunk házasok.
Nem
De a férjednek a hitel feléért szerzett házrész értéke jár csak, a telek értéke nem
De miért nem birom elajándékozni ha az én nevemen van?
És elbirnám adni akkor neki 1 millióért?
Mindegy, kinek a nevén van. A házasság vagyonközösséget jelent. Ami a tiéd, az az övé is.
Persze vannak kivételek, pl. ami már a házasságkötés elott is megvolt, vagy amit kifejezetten személyre szólóan kaptál ajándékba, tehát adott esetben a telek.
Ha eddig még nem tetted, akkor haladéktalanul keress fel egy jó válóperes ügyvédet!
A különvagyoni jelleget neked kell majd bizonyítanod! Ajándékozási szerződés, tanuk, mi miből lett fizetve, stb...
Ha nem volt házassági szerződés, akkor a házasság alatt szerzett vagyon közös vagyonnak minősül. Ha te a jövedelmedből hizetted a hiteledet, a férjed akkor is igényt tarthat egy bizonyos részre, ha nem az ő nevén volt a hitel és a ház. Ebből évekig tartó pereskedés is lehet, ha nem tudtok megegyezni.
Én 3 évig pereskedtem, és kétszer jártuk meg a másodfokot. Végül én nyertem és a volt feleségem csak adósságot vitt, amit sosem fogok tudni behajtani rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!