Ha egy katás egyéni vállalkozó Január 1-én leszámlázna 8 millió forintot arra ugrana a NAV?
A KATÁnak ehhez semmi köze. Amit kérdezel, az az alanyi adómentesség (amit ugye a KATÁS gyakran választani szokott).
De ez bármelyik AAM-es vállalkozónál probléma lehet.
ÁFA szempontjából a teljesítés dátuma a fontos. Ha ilyen történik, akkor neked szerződéssel, teljesítési igazolással hitelt érdemlően tudnod kell igazolni, hogy a teljesítés valóban január elsején történt.
Viszont a NAV nem biztos, hogy rögtön ugrana, mivel ha év közben sem léped túl a 8milliót, akkor a NAV nem is fog tudni róla a következő éves bevallásig.
(Hiszen addig nem is vagy kötelezett havi áfa bevallásra, ha nem léped túl a 8milliót, csak éves bevallást kell majd beadnod a következő évben. És mivel a számlának nincs áfa tartalma, ezért az online adatszolgáltatás sem vonatkozik rá.)
Egyébként az első válaszolónak igaza van, hiszen elég életszerűtlen egy nap alatt 8milliós szolgáltatást eladni.
Ráadásul ha az egy cégnek történt, akkor még arról külön adatszolgáltatást is be kell nyújtani a következő évben a KATA bevalláskor (konkréten oda kell írni a cég nevét, akitől adott évben 1milliónál többet kaptál.) És ilyenkor a NAV ezt kiemeltem ellenőrizheti.
Ha egy/több gyártott/vásárolt termékedet pont január 1-én eladtad 8millióért, az már valamivel hihetőbb és az kevésbé támadható, persze még mindig lehet gyanús.
Viszont ha nem egy cég felé számláztál és mindegyik 1 millió alatt van, vagy a vevőd pl. magánszemély, akkor a NAV alapból nem is fogja tudni, hogy ez egy napon történt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!