Törvény szerint, mennyiért lehet eladni minimum egy lakast?
Van egy kulföldi "barát" aki eladná nekem a lakast ő akar odaadna 3-4 milllioért a kb 12 milliot érö lakast.
régen odais adta volna igy,csak akkor nem volt ra pénzem.
Most lenne de változtak a a torvények elvielg..es nem engedik a magyar torvények mert azt hiszik hogy adocsalast akarjuk kikerulni hogy a maradek penzt csak ugy odaadnam neki..
Szóval a kérdés hogy hogy lehet ezt kiszamolni vagy honnan lehet tudni? ha vlaki tudna a valasz melle kuldeni egy hiivatalos oldalt ahol levan irva ,az jo lenne :)
Én ugy gondoltam hogy négyzetmérre vann lekorlatozva hogy mennyibe kerulhet minimum
Igen,eleg komoly csak ,mevannak gyözödve hogy van egy ilyen "uj" törvény..
és mivel van köztünk 1000km addig nem akarok huyleseget mondani neki amig nem tudom :D
Énis erre gondoltam csak ugy voltam vele,hogy hatha valaki tud bizonyitekot is eadni es akkor azt elkuldöm ha hiteles helyröl van:)
Nincs ilyen korlátozó törvény. Mindenki annyiért adja az ingatlanát, amennyiért akarja.
Viszont a vagyonszerzési illeték kiszabásához az ingatlan szerződésben szereplő értékét a NAV felülbírálhatja, ha úgy érzi, nem a piaci árnak megfelelő szinten kelt el.
Ilyenkor a helyi viszonyoknak, ingatlan piac alakulásának megfelelően "felértékelheti" a lakást, és a felértékelt összeg után veti ki az illetéket.
De a két ember közötti megállapodásba nem szólhat bele!
Már 7-8 millió között ment egy olyan lakás, amit én 4,6 millióért vettem meg. A szerződésbe mindent beleírtunk, hogy miért annyira értékeltük (több végrehajtás volt rajta, semmilyen szinten nem volt karbantartva, stb.). A NAV elfogadta, erre az összegre vetette ki a vagyonszerzési illetéket, nem értékelte felül.
De olyan lakást is vettem, aminek a vételárára "rádobott" 1 milliót, mert a környéken annyival többért mentek el a hasonló ingatlanok. Fellebbeztem, mivel azok már összkomfortosak voltak, az enyém pedig csak komfortos, mire fel az összehasonlítás?
akkor ha jol értem:
Pl
A lakás 10 millát ér az illetek 4% vagyis 400ezer ft
megveszem 4millioért és kevesnek talaljak felertekelik mondjuk 10millara de en akkor is csak a 4milliot fizetem ki plusz a felertekelt ilelteket vagy 4,4 milliot ?
Nem ertek hozzá kicsitsem ,most neztem utana az ilelteknek is .De jol gondolkodtam?
(elsö lakasom lenne ) ha ez szamit valamit
Eladónak fizeted a kialkudott árat, a NAV-nak pedig - ha többre értékeli az ingatlant, mint az alkuár - a NAV által meghatározott érték után fizeted a vagyonszerzési illetéket.
Első lakáshoz jutóknak ráadásul van valamilyen illetékkel kapcsolatos kedvezményük is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!