Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Valaki fel világosítani egy...

Valaki fel világosítani egy Tb / ház jelzálogba jegyzését érintő dologban? Előre elnézést ha hosszúra sikeredik

Figyelt kérdés

Azzal kapcsolatban lenne gondom/kérdésem hogy külföldön dolgoztam pár évet és ez idő alatt nem volt le mondva a tb-m itthon mert anno pár nap le forgása alatt dőlt el hogy ki megyek és sajnos a munkámból kifolyólag nem tudtam haza jönni.

Egy ideje próbáltam ezt külföldről el intézni rokon által de azt mondták neki hogy ezt csak én tudom személyesen és nyugodjak meg mert az eddigi tartozásaim el engedik ha bizonyítom a kinti munkaviszonyom stb. miután hazajövök.

De most az a helyzet hogy miután haza jöttem kb. 2 hete , kaptam egy levelet hogy a háznak aminek a fele a nevemen van, kezdeményezték jelzálogba vételét a helyi föld hivataltól (a pontos megfogalmazásra nem emlékszek) adó tartozás végett ami ugye az elmaradott tb-m.

Ma voltam bemutatni Navnál a papírokat,nyomtatványokat

etc. és ez alatt kiderült hogy a 317 ezer forintos tartozás helyett 12 ezer forintos tartozásom van amit nem értettem hogyan lehetséges.

Utólag kiderült hogy le vonták a teljes összeget arról a számláról amit édesanyám használt csak az én nevemen volt. Ezt gondolom én (lehet naívan) majd nagy részben vissza utalják "túlfizetésként" miután igazolták a külföldi biztosítom/adózásom.

Csak hogy, hogy ha le vonták a tartozást a számláról mégis miért kezdeményezték ezt a jelzálogos dolgot is a házon , és hogy most ez végett kell e még idegeskednem, vagy így hogy le vonták a számláról elég azon aggódnom hogy mennyit kapok vissza miután ellenőrizték a kinti dolgokat?

2018. ápr. 25. 16:38
 1/2 anonim ***** válasza:

Valószínűleg előbb kezdeményezték a jelzálogjog bejegyzést az ingatlan tulajdonrészedre, mint ahogy a bankszámláról leemelhették volna az összeget.

Abban az esetben, ha átszámolják a 124. adónemen lévő tartozásod (egészségügyi szolgáltatási járulék), és a hozzá kötődő késedelmi kamatot, akkor kiderül, hogy marad fenn kötelezettség vagy sem.

Mivel inkasszáltak már a tartozásra, ezért nagy valószínűséggel túlfizetésbe csap át a dolog. A túlfizetést átvezeti a végrehajtó a 12 ezer forintos tartozásodra (ez valószínűleg a végrehajtási költség egy része), a maradékot pedig egy bizonyos 17-es nevű nyomtatvány kitöltésével visszaigényelheted vagy bankszámlára, vagy lakcímre. Ha nem igényled vissza, akkor az túlfizetésként ott marad, és 5 év után elévül, tehát akkor már nem is tudod visszakérni.

A jelzálogjog bejegyzés törlését az adóhatóság fogja kezdeményezni, amint látja, hogy nincs tartozásod. Nem kell kérvényezni! Végül lezárja a végrehajtási ügyed, melyről értesítést is küld.

A jelzálogjog törlésnek lesz díja (6.600,-), melyet a földhivatal felhívására meg kell fizetned. Ha nem teszed, akkor egy idő után ezzel kapcsolatban egy másik végrehajtási ügyed indul a NAV-nál, mivel a földhivatal átadja behajtásra az adóhivatalnak.

2018. ápr. 26. 05:07
 2/2 A kérdező kommentje:

Értem, gondoltam én is arra hogy valószinüleg ez történhetett de nem voltam benne 100%.

Köszönöm a segitőkész választ és a felvilágosítást , sokat segített.

2018. ápr. 26. 11:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!