Ha idén születik gyermekem, akkor jár az 5 nap apasági szabi és az egy gyermek után járó 2 nap pótszabi is, ugye?
Nincs arányosítás.
Ha december 31-én születik, akkor is jár a 2 nap pótszabi és az 5 nap apasági szabi is teljes egészében. Az más dolog, hogy abban az adott évben már nem áll módodban kivenni, majd kiadják/kiveszed a következő évben.
A pótszabi a szülőknek külön-külön jár. Tehát anyának apának is 2-2 nap.
Köszönöm a gyors és hasznos válaszokat! :)
3-as hozzászóló: szólíthatsz Tibinek is :D
Az 5-t nem aranyositjak és a cégnek költséggel sem jár, vissza tudja igényelni.
A 2 napot viszont én is úgy tudom, hogy arányosítják, de ez lehet, hogy csak évközbeni munkahely váltás esetében van? Évközbeni gyerek születés esetében nem?
Nekem megadták az 5+2 napot de én azt hittem csak a cég jófej, hogy nem csak 5+1.
"Tehát ha július 1-én születik, akkor egy nap jár"
Erre válaszoltam, hogy nem arányosítják. Tehát lényegtelen, hogy az év melyik napján születik a baba, a 2 nap erre tekintettel teljes egészében jár!
Természetesen egyébként a szabadság az aktuális cégnél eltöltött idő arányában jár. Tehát ha nem egész évben áll fenn ott a jogviszonya, akkor a fennállt jogviszonyhoz mérten arányosan jár a szabadság. De ezt a jogviszonytól teszi függővé a törvény, nem pedig attól, hogy az év melyik részében születik a baba.
Vagyis ha egész évben fennáll a jogviszony, de június után születik a baba, nem feleződik meg a 2 nap pótszabi, hanem teljes egészében jár még akkor is, ha december utolsó napján születik meg.
Igen, akkor, ha nem teljes évben áll fenn a munkaviszony az adott cégnél.
Akkor időarányosan jár az éves szabadság is. Egyébként nem arányosítják, ha év közben születik a gyermek.
Nem jeleztél olyat, hogy nem egész évben áll fenn a jogviszonyod.
Az 5 nap apasági szabit pedig egyik esetben sem arányosítjuk. Ha például december 02-án kezdtél a cégnél, és 22-én baba születik, akkor is jár az 5 nap apasági szabi teljes egészében.
A 2 nap pótszabi pedig - logikusan - arányosan a cégnél eltöltött idővel, akár az éves szabadság napjai.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!