Ha egyszerűsített munkaszerződéssel dolgozik valaki, akkor nem kell adóval bajlódnia, mert azt a munkáltatója befizeti?
Személyi jövedelem adó mentességi határ felett következő evben szjat lehet fizetni kell a dolgozónak is utána. Ezt célszerű átbeszélni szerződés aláírás előtt.Mi várható a bér és éves munkaigeny vonatkozásában.
Én pl. úgy foglalkoztatok hogy a mentességi határ alatt maradnak így nincs vele gond, de voltak ebből már másnál viták, miután a dolgozó is fizetett szja-t.
ennek hol tudok utánnanézni? az a helyzet, hogy valójában egy szót se értek abból, amit mondtok
nekem van egy rendes főállásom, és mellette néhány alkalommal ilyen egyszerűsített munkaszerződéssel akar valaki fizetni nekem néhány extra munkáért. Az lenne a kérdésem, hogy ez nekem milyen plusz adminisztrációt jelent? az adóbevallásban emiatt kell-e számolgatnom, vagy egy rublikába ezt beírom és kész? Illetve hogy mennyi az annyi, azaz kell-e adóznom még ebből , vagy amit pluszba kapok az már az enyém ,mert akivel a szerződést kötöm ő fizeti be az adót, ettől egyszerűsített?
Az egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett jövedelemből nem vonnak semmit. A "bruttót" kapod kézhez.
Év végén a bevallás készítésekor kell megnézned, hogy az ilyen címen szerzett egész éves jövedelmed mekkora összeg volt. Ha ez az összeg egy bizonyos éves adómentes keretösszeget meghaladja, akkor a keretösszeg feletti részt be kell vallani és megfizetni utána utólag a személyi jövedelemadót.
Ha nem haladja meg, akkor nem kell a bevallásba beleírni és fizetni sem utána.
Mivel év közben nem lehet tudni, hogy mennyi lesz ténylegesen az ebből származó jövedelmed (tehát alatta lesz-e vagy felette), ezért nem adóztatják év közben.
2018. évben ez az összeg:
- középfokú végzettséget nem igénylő munkakörben napi 8.255,- Ft (2017. évben: 5.870,-Ft).
- középfokút igénylő munkakörben napi 10.790,- Ft (2017. évben: 7.410,- Ft).
Tehát kapsz a foglalkoztatótól egy igazolást arról, hogy hány napot dolgoztál így, és arra mekkora összeget kaptál.
Az ilyen módon ledolgozott napokra kapott összegeket összeadod, és elosztod a hozzá kötődő napok számával. Ha a fenti keretösszeget nem haladod meg, akkor nem kell bevallásba beleírni, ha meghaladod, akkor a "feletti" rész bevallod és a rá eső 15 % SZJA-t megfizeted.
365 napot nem tudsz így dolgozni, hiszen korlátai vannak az ilyen jellegű foglalkoztatásnak.
És igen, jól érted, ha van mellette munkaviszony (főállás, mint fogalom, már nem létezik), akkor nem kell fizetned egészségügyi szolgáltatási járulékot külön. Ez sem egyenlő az egészségügyi hozzájárulással, az egy kicsit más. De itt most ez nem jön be.
A munkáltató nem befizeti helyetted az adót, hiszen mint írtam, van egy éves "adómentes" keretösszeg, tehát minek is fizetné, ha a mentes feletti rész után Téged terhel a fizetési kötelezettség.
Láthatóan az emberek nagy része keveri a munkavállalói kötelezettségeket a munkáltatói kötelezettségekkel. A munkáltató alapból közterhet fizet a számfejtett bruttó bérek után. Ez nem az, amit Tőled kötelező jelleggel levon, ha jogszabály arra kötelezi. Azt igazából Te fizeted, csak Ő vonja le a béredből és fizeti tovább az államnak.
Nem 365, hanem 90 nap és egy honapban egy foglalkoztatónàl maximum 15 nap.
Ha elfogynak a napok , jövő év januar-től ujra indul.
Ha két külön munkaadod van lehet akár havi 30 is, de egy évben max 90 napot dolgozhatsz igy.
A 90-et szorozd fel a napi bérrel és az adómentes összegged egy évben. Addig nem kell szja ba szerepeltetni és adózni utána. Tehát max havi 160.000 körül éves 1 millió körüli az adómentes határ ebből. De függ a munkakörtől és kepeditestol is hogy a magasabb vagy alacsonyabbat kell figyelembe venni.
Ezért célszerű már az elején ezt kikalkulálni és úgy állapodni meg a bérről, hogy ne lépd át, ha nem akarsz szjat fizetni. A napi bért óraszámok alapján órabérré is bonthatod.
Nálam, 8 órába átlag 15 napra havi 120.000 körül kapnak nettóba és nincs szja fizetési kötelezettségük az efosoknak és kb fél évet tudnak igy dolgozni.
"A munkáltató nem befizeti helyetted az adót, hiszen mint írtam, van egy éves "adómentes" keretösszeg, tehát minek is fizetné, ha a mentes feletti rész után Téged terhel a fizetési kötelezettség."
Én azt hittem az egyszeeűsített azt jelenti, hogy az adó egyszerűbb. De azt egyáltalán nem értem, hogy miért adómentes, ez igen nagyvonaló. Ha valakinek van egy főállása és akár milliókat keres, akkor is kereshet egy kis mellékest adómentesen? Miért?
" Nem 365, hanem 90 nap "
Ez nem csak az idényminkára, mezőgazdasági munkára vonatkozik? Én csak erre találtam mindenhol a szabályt.
90 nap. Ez lehet szezonális vagy alkalmi, azért is van a havi napok száma is korlatozva meg az éves .A 365 nap már állandó lenne..
"Én azt hittem az egyszeeűsített azt jelenti, hogy az adó egyszerűbb. De azt egyáltalán nem értem, hogy miért adómentes, ez igen nagyvonaló. Ha valakinek van egy főállása és akár milliókat keres, akkor is kereshet egy kis mellékest adómentesen? Miért?"
Mert így alkották meg...
Mennyit keres(het) az a decemberben regisztrált álláskereső, aki két munkáltatónàl dolgozik havi 20 napot egyszerűsített foglalkoztatottként , mellette kiváltja december végén az őstermelőit és éves 600.000 Ft-ért ( havi 50.000 Ft-ért ad el pl. terményt ), valamint éves 600.000-ért ( havi 50.000-ért) használt dolgait és emellé jogosult 3 havi álláskeresési járadékra is.
Te dolgoznál a helyébe pl. minimálbérért?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!