Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » Adóbevallásal kapcsolatos...

Adóbevallásal kapcsolatos kérdésem van?

Figyelt kérdés
Gyeden vagyok, tavaly január februárban csedet kaptam, tehát márciustól gyed. Az lenne a kérdésem hogy mivel nem igényeltem tavaly egész évben a családiadókedvezményt vissza szeretném igényelni egyösszegben,a párom 4 hónapot dolgozott és arra a 4 hónapban igénybe vette 1 gyerek van, akkor en csak 8 hónapra tudom visszaigényelni?? És mit jelent vagyis mi a különbség hogy egyedül veszem igénye vagy együtt????

2018. febr. 8. 15:54
 1/5 anonim ***** válasza:

Az egyedül/együtt akkor számit, ha 3 gyereketek van, és a 99 ezer adókedvezmény nem jön ki egyikőtök fizujából, ezért egyikőtök x összeget igényel visza, másik a maradékot.

Ha a párod 4 hónapra már visszigényelte, akkor te 8 hónapra tudod igényelni, így van.

2018. febr. 8. 16:27
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszodat.
2018. febr. 8. 16:49
 3/5 anonim ***** válasza:

Ez így pontatlan megfogalmazás.

1 gyerekre, ha egész évben fennállt a jogosultság a családi pótlékra utána, akkor 12 hónap x 66.670,- Ft = 800.040,- Ft adóalapot csökkentő kedvezményre vagytok jogosultak ketten a pároddal.

Ezen az összegen osztozkodhattok olyan arányban, ahogy Nektek a legkedvezőbb adózás szempontjából.

Osztozkodni csak akkor nem lehet, ha a gyerek után egyedülállóság jogcímen magasabb összegű családi pótlékot folyósítottak. Ebben az esetben is csak az arra a hónapokra jutó családi kedvezmény összegén nem lehet osztozkodni, amelyikre tekintettel a magasabb összeget folyósították.

Az osztozkodás annyit jelent, hogy akár csak az egyik fél is érvényesítheti a kedvezményt, ha a bére alapján a teljes összeget igénybe tudja venni. Ha nem tudja, akkor a másik fél a további összegeket érvényesítheti.

A párod 4 hónapra kérte és kapta is a családi kedvezmény összegét. Nem tudjuk, hogy ez 4 hónapra mekkora összeget jelent, hiszen bruttó bér függő a dolog.

A fenti 800.040,- Ft-ból vonjátok le, hogy a párod ebből mekkora összeget érvényesített év közben, és a maradékon osztozkodhattok. :)

2018. febr. 9. 05:24
 4/5 A kérdező kommentje:
Bruttó 79155 volt neki
2018. febr. 10. 08:28
 5/5 anonim ***** válasza:
Az több, mint a 66.670,- Ft adóalapot csökkentő kedvezmény, tehát a 4 hónapra járó teljes összeget tudta érvényesíteni ezek szerint. Összesen: 266.680,- Ft-ot. Vagyis 533.360,- Ft maradék összegen osztozkodhattok olyan módon, ahogy Nektek kedvezőbb adózás szempontjából. :)
2018. febr. 11. 04:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!