A munkáltatóm mennyi szabadságot adhat ki egy hónapra, úgy hogy nem is kérek szabadságot?
Egészségügyben dolgozom. A mai napon megkaptam a februári beosztásomat, amire be van írva nekem 5 nap szabadság, úgy hogy nem is kértem. Januárban is kaptam 5 nap szabadságot.
A másik probléma pedig az, hogy az 5 nap szabadság nem folyamatos. Pl. Február 1-én megyek éjszakára, február 2.-ára van írva szabadság. Pedig másodika reggel 6:00-ig én dolgozom. A másik szabadság, hogy 5. nappal, 6. szabadság, 7. nappal. Még csak az év elején járunk, és az összes szabadságom 24 nap, amiből 10 napot 2 hónap alatt kiadott? Mennyire jogos ez? Vagy kihez tudnák ezzel fordulni?
Megteheti. A szabadágot nem te veszed ki, hanem ő adja ki. Azt hiszem, évi 7 nap az, amiről te rendelkezel a törvény szerint (persze a munkáltató elérhet ettől a te javadra), de az összes többit beoszthatja úgy, ahogy neki tetszik. Apukám munkahelyßen pl március végéig kötelező kivenni 10 napot, mert tavasztól őszg több a meló.
Szóval nem tudsz reklamálni, megteheti a munkáltató.
Így van, jól írja az első, a szabadságból összesen 7 nap az, amivel Te rendelkezhetsz - a többit a munkáltató adja ki.
"•A szabadságot a munkáltató adja ki, és tartja nyilván.
•A munkáltató évente 7 munkanap szabadságot – a munkaviszony első három hónapját kivéve – legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.
•A szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább 14 egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól.
A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölni kell.
•A szabadságot – a munkaviszony megszűnésének esetét kivéve – megváltani nem lehet!
•A szabadságot esedékességének évében kell kiadni.
•A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!