2015ben vettem egy nyaralot amit 2017 ben eladtam vettem helyette családiházat eladás és vételár közti külömbség 2.5 millo mennyit kell adoznom utána? Vagy illetékelni?
A két üzletet ne keverd egybe!
A nyaralón mennyi nyereséged volt?
ha a nyaralót drágábban adtad el, mint vetted, akkor jövedelmed volt, adózni kell. A költségek levonása (ügyvéd, ingatlanos, esetleges felújítás) után 15%. Mindegy, mire költötted a pénzt.
A családi ház vásárlás után illetéket kell fizetni, 4%-ot. Ha lakóinhgatlant adtál volna el, levonhatnád az árát, de így nem.
Nem az a lényeg, hogy minek használtad, hanem az, hogy az ingatlan-nyilvántartásban miként van feltüntetve.
Nyaralót eladtad, abból keletkezett bevételed. Ha adóköteles jövedelmed is, akkor fizetni kell utána 15 % SZJA-t, és a bevallásban szerepeltetni.
Jövedelem = Kapott bevétel - SZJA törvény szerinti levonható kiadások (ilyen a megszerzési érték, a megszerzésével kapcsolatban felmerült ügyvédi költség, illeték, földhivatali eljárási díj, stb.).
Adóköteles jövedelem = Jövedelem valahány százaléka, ami attól függ, hogy melyik évben jutottál az értékesített ingatlanhoz, és melyik évben adtad el. Minél később értékesítetted, annál kevesebb az adóköteles jövedelem. 5 év után pedig adómentessé válik az eladás.
Vettél egy családi házat: A vásárlás után vagyonszerzési illetéket kell fizetned, mint vevő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!