SZJA-ügyben tud tanácsot adni valaki?
Nyáron kaptam egy levelet a NAV-tól, h némi túlfizetésem van. Bementem egy kirendeltségükre, ahol ún. igénylőlapot kellett kitöltenem, h visszautalják a plusz pénzt.
Majd jött egy levél kb. egy hét múlva, h nem utalják vissza, mert 2014-15-ben nem nyújtottam be személyi jövedelemadó-bevallást. Azt írták még, ha ezt nem pótolom, nem adják vissza a plusz pénzt.
Nos, a plusz pénz annyira nem izgat, viszont abból lehet-e bajom, h nem pótolom azt a két bevallást. Tudni érdemes, h akkoriban csak alkalmi munkákból éltem, életem nehéz szakasza volt az az időszak.
Tartozásom nincs, ill. nem tudok róla, h lenne, erről gondolom, tájékoztattak volna adott esetben.
Na az állam részéről egy újabb baromság. Nem tudom miért is kellett volna benyújtanod, ha nem volt adóköteles jövedelmed.
Logikátlan, hogy ilyen felállással erőltetik ezt a bevallásos témát, ha alapból nem volt bevallási kötelezettséged.
De államunk nagyon biztosra akar menni, ha pénzt kell visszaadni, nehogy ne jusson stadionokra még a végén.
Add be azokat a bevallásokat utólag, természetesen kinullázva minden sorát azért, hogy a Neked járó összeget visszakaphasd.
Bár ez az egész annyira abszurd, hiszen az SZJA törvény leírja, hogy mikor kell bevallást benyújtani. Minden más esetben nem kell.
Most már kíváncsi lettem, és megkeresem azt a jogpontot, ami arra utal, hogy átvezetésnél/kifizetésnél erre egyáltalán kötelezhet-e az adóhatóság.
"Nos, a plusz pénz annyira nem izgat, viszont abból lehet-e bajom, h nem pótolom azt a két bevallást"
Ha nem keletkezett a két szóban forgó évben adóköteles jövedelmed, akkor nem is vagy köteles bevallást készíteni, hiszen nincs miről. Tehát ha nem adod be, akkor sem lesz következménye, kivéve, hogy - ezek szerint - nem kapod vissza a Neked járó összeget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!