Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Adózás, könyvelés » KATÁs vállalkozóként hogyan...

KATÁs vállalkozóként hogyan lehet táppénzt igényelni?

Figyelt kérdés
Kisbabát várok, január 1-től szeretnék táppénzre menni. Hogyan kell intézni, mi a menete?
2017. dec. 8. 21:40
 1/2 anonim ***** válasza:

Hát, az nem lesz egyszerű...

Ha havi 50 ezer ft adót fizetsz, akkor úgy tudom, csak a 86 ezer ft körüli "alapbért" (ami után adózol) veszik figyelembe, tehát havi kb. 48-50 ezer ft körül kapnál.

Adót csak akkor nem kell fizetned, ha TELJES hónapban táppénzen vagy, azaz január 12.-éig még kell.

Nem tudom, sikerül-e elsejétől táppénzre menned - szerintem nem - mivelhogy jan. 1. nem munkanap. Márpedig, ha 2.-ától mész, akkor lehet, még januárra is teljes hónapot kell fizetned.

Táppénzt úgy kaphatsz, ha teljes hónapban betegállományban vagy és a könyvelőd lejelenti köv. hónap 12.-éig a NAV-nak, illetve leadod a táppénzes papírt neki.

Ha nincs köünyvelőd, akkor javaslom, feltétlenül keress egyet, mert ez nem egyszerű folyamat - itt már nagyon kell tudni a szabályokat.

Remélem, érthetően írtam le, mert már igen késő van és igen fáradt vagyok :-)

2017. dec. 8. 22:19
 2/2 anonim ***** válasza:

mennyire sürgős a tp?

JAnuár 1-gyel jelentkezz ki kata alól, legyél tételes adózó és menj úgy tp-re, magasabb lesz az alapod a tp-re és a csedre, gyedre is (új jogviszonyként kezeljük az adózási mód váltását).

Keress meg priviben, segítek.

2017. dec. 9. 11:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!