Milyen adót / illetéket kell fizessek akkor, ha egy autót a vételárától magasabban (kb. másfél millióval) szeretném eladni?
A vételár és az eladási ár különbözete után 15 % SZJA a fizetendő.
A vételárat akkor állíthatod szembe az eladási árral (akkor vonhatod ki belőle), ha a vételárat hitelt érdemlő módon tudod igazolni.
Ha nem tudod, akkor az eladási ár 25 %-a lesz a jövedelem. Ha ez meghaladja a 600 ezer forintot, akkor adóköteles, alatta nem.
Példa:
Valamikor vettél egy autót 400 ezer forintért. Megvan az adás-vételi szerződés, vagy bármilyen más bizonylat, amivel ezt tudod igazolni. Eladod 2 millióért.
2 millió - 400 ezer = 1.600 ezer
Mivel 600 ezer felett van, ezért 240 ezer forint SZJA-t kell fizetni a "haszon" után.
Nincs meg az adásvételi szerződés: 2 millió 25 %-a 500 ezer forint. Adója 75 ezer lenne, de mivel az 500 ezer nem haladja meg a 600 ezret, ezért nem kell bevallani és megfizetni sem.
Ezt azért írtam le, hogy érthetőbb legyen, de azzal azért VIGYÁZZUNK, hogy megvan-e a bizonylat, vagy inkább nincs (mert az kedvezőbb), ugyanis az adóhatóság sem hülye! Az még hihető, hogy 25 éve vett autóról nincs papír és nem is bizonyítható a vételára, de a többi nem igen...
Szeretnéd eladni, vagy meg is veszik?
Te akkor valami mágus vagy, ha egy autón ennyit tudnál keresni!
Én vettem egy jó állapotú autót 600-ért, 800-900-ért tudnám eladni, de a különbözetet meg már ráköltöttem, így se nyereségem, se adóköteles jövedelmem nem lenne.
Mert nem a különbözetet, hanem a nyereséget kell számolni az esetleges adófizetésnél!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!