Vállalkozás indítása másodállásban?
Jelenleg heti 40 órás, teljesen bejelentett alkalmazotti munkaviszonnyal rendelkezem, szabad kapacitásaimat szeretném felhasználni egy kis pluszjövedelem szerzésére. Informatikai szolgáltatásokat szeretnék nyújtani, de nem számítok arra, hogy az elején jelentős bevételeket szerzek, ezáltal biztos lesz olyan, hogy egy hónapban akár bevételem sem lesz. Sokat olvasgattam a neten, de még mindig nem teljesen tiszta, hogy hogyan működik ez az egész, az elméletet tudom, hogy elvileg egyéni vállalkozóként érné meg nekem az indulás, járulékokat nem kellene még egyszer megfizetnem (a főállásomban már megtörténik), csak a profitot kéne leadóznom.
Rögtön elsőként azt sem tudom elképzelni, hogy miket tudnék költségként elszámolni, amikor gyakorlatilag szellemi terméket adok el. Rezsit? Számítógépem amortizációját? Mennyire kell a költségeknek szorosan kapcsolódni a tevékenységemhez?
Teszem azt beindul a dolog valamennyire és már van havi 100.000 körüli kiszámlázott bevételem. Mennyit tudok ebből havonta kivenni? Mekkora részét reális leköltségelni? Ha tudnátok linkelni egy oldalt, ahol gyakorlati példákkal leírják lépésről lépésre, hogyan kell elképzelni ezt, azt megköszönöm.
Illetve még az lenne a kérdésem, hogy mi az az éves bevétel, amitől inkább a KATA éri meg? Indulásnál nyilván még nem éri meg KATA-s vállalkozást nyitni.
Nagyon örülnék, ha valaki, aki már bejárta ezt az utat, leírná a tapasztalatait. :)
"egyéni vállalkozóként érné meg nekem az indulás, járulékokat nem kellene még egyszer megfizetnem (a főállásomban már megtörténik)"
Szerintem azonnal keress fel egy könyvelőt mielőtt tovább tervezel mindent, eleve ha elmész EV másodállásba katásba akkor is kell a járulékokat fizetned csak nem 50 ezret.
eleve ha elmész EV másodállásba katásba akkor is kell a járulékokat fizetned csak nem 50 ezret.
szó nincs katáról, de ez kicsit se zavarjon.
Mondom, könyvelő!
De ha segít, van itt egy KATA kalkulátor: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!