Mit jelent az hogy alanyi adómentesség?
Egy model ügynökséggel kötöttem szerzősést.
Azt mondta a management hogy el kell mennyek az adó hivatalba és ki kérni egy bejelentő és válalkozás bejelentő lapot. Meg tettem és ott a nő azt mondta hogy minden munkám után nekem kell adóznom, sárga csekket be fizetnem 30%-ot.
A management azt mondta hogy ezzel ne törődjek ő mindent intéz.
De viszont minden munkám után én adok neki számlát.. és félek hogy átver és nem.is fizet helyettem semmit.. nekem pedig csak gyűlnek a tartozásaim. Sajnálom nagyon nem értek ehez ezért kérek segítséget hogy tisztán lássak mert mikor más munkára mentem azt mondták hogyha tudok adni számlát akkor 20ezret fizetnek ha nem akkor 16.. és kérdeztem, hogyha 20 ezer akkor nekem e kell adóznom stb és mondták hogy igen..
Könyvelő felkeresése, aki érthetően elmagyarázza az esetedre vonatkozó adózási szabályokat. Ha kell, még kérdez is...
Itt kicsit sok lenne leírni, ha még az alapokkal sem vagy tisztában. Egyszerűbb, ha felkeresel egy könyvelőt, pár ezer forintért felvilágosít.
Nagyon sürgősen menj el egy könyvelőhöz, mert a management nem fog helyetted adózni, ez szinte tuti - és nem Őt fogják elővenni, ha adótartozásod lesz, hanem rajtad fogják behajtani.
Mondjuk ezt a sárga csekk- 30 %-ot nem értem, meg azt sem tudjuk, hogy van-e főállásod vagy sem, diák vagy-e vagy sem, stb.
Nagyon sok témát át kellene, hogy rágjatok egy könyvelővel, ha nem akarsz bajt.
Hát... mondhatjuk úgy is, de ez kizárólag az általános forgalmi adóra vonatkozik.
Az utóbb feltett kérdésed alapján szintén nagyon ajánlom, hogy beszélj egy könyvelővel. Láthatóan fogalmad sincs róla, hogy mi mivel jár.
Na, akkor ugorjunk neki az alapoknak, mert tényleg fogalmad sincs róla: aki jövedelmet szerez, annak adóznia kell utána: személyi jövedelemadó (szja), járulékok, TB (társadalombiztosítás) stb. Szja 15 %, úgyhogy nem tudom, Neked miféle 30 %-ot kell befizetni a sárga csekken.
Többféle forma van, amikor számlát tudsz adni: van az adószámos magánszemély, van az egyéni vállalkozó főállásban, másodállásban, stb. - de mindegyiknél másfajta elszámolási mód van.
Az Alanyi Adó Mentesség viszont nem arra vonatkozik, hogy Neked egyáltalán nem kell adót fizetned 8 millió ft-ig, - be szép is lenne! :-) - hanem arra, hogy nem kell ÁFÁ-t, azaz általános forgalmi adót fizetned. Az ÁFA csak egy adófajta a sok közül,- de ettől még másfajta adót kell fizetned.
Hogy milyenek vannak, ezt fogja elmondani neked egy könyvelő, s hogy Neked, a Te esetedre melyik a legideálisabb adózási forma. Tényleg sürgősen keress meg egy könyvelőt, mert úgy tűnik, "bevisznek az erdőbe", aztán majd nem győzöl adózni. (2-es)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!