Egyéni vállalkozónak milyen munkáltatói igazolást kell csinálni?
Bak Norbert:
Köszi a válaszokat, sajnos az igazolás kérője csak azt írja, hogy a megfelelő igazolás csatolandó, de megkérdezem telefonon. A NAV elvileg csak tavalyról tud adni igazolást, és ráadásul 6 nap a max. átfutási ideje, azzal már lehet hogy kicsúszok a határidőből is.
Ez az önigazolás dolog érdekelne, mert többen is mondják itt, hogy önmagának nem igazolhatja a jövedelmet az ember, de akkor ezek szerint mégis...
Attól nem félek, hogy véletlenül valótlan adatokat tüntetnék fel, mivel nincs bevételem a vállalkozásból.
Annyit tudok mondani, hogy én a Providenttől vettem fel kölcsönt, és az Ügyfélinformációs adatlapon ( igénylő lapon ) ezeket fogadják el:
1. Bérpapír
2. Nyugdjszelvény
3. Banskzámlakivonat
4. Munkáltatói igazolás
5. Postai szelvény
6. NAV igazolás
7. Számlatömb
8. Felvásárlási jegy
Ebből az első lehet az amit a könyvelő is ki tud állítani 3 hónapra, ha megkéred.Igazolja, hogy mennyit vettél ki jövedelemként a vállalkozásból havi átlagban.
Ha ez nem működik, vagy pl. katas vagy akkor elég a bevételt igazolnod valamilyen módon. pl. számlatömb, pénztárgépszalag göngyölt forgalom, stb. viszont ez csak a bevételi oldal, így kata esetén ennek csak 60%-át fogják jövedelemnek tekinteni. Tételes költség esetén az igazsághoz az áll közelebb, ha a bevételből igazolt költség számlákat is levonod és ami marad azt tünteted fel jövedelemként kimutatásban.
Viszont ha jól értem te nem főállású vállalkozó vagy, így a járulékok ilyen szempontból irrelevánsak. Ha az lennél, akkor nyilván az lehet igazolt jövedelem ami után havonta meg is fizeted a járulékot. Nekem is itt jött a gond. a könyvelő nav felé nem adott le bevallást a tudtom nélkül járulékokra így papíron 0Ft-ot kerestem, míg igazoláson meg feltüntetett nekem nettó 630.000-et. az ilyet nem szabad aláírni és felhasználni, mert nyilván nincs összhangban és magánokirat hamisításnak minősül! Tehát ha nincs más és el is fogadja a fentiek közül az önkormányzat a bevételed igazolását is, akkor nyugodtan használd azokat az eszközöket. De erről őket kérdezd mivel igazolhatod a reális jövedelmi szinted. Ha meg mellékállásos a tevékenység és valóban nem veszel ki belőle jövedelmet kivét után adózva, akkor csak tegyél egy 0-ás nyilatkozatot erről és az egyéb jövedelmed ( ha van ) igazold le.
Bak Norbert:
Nekem ez esetben most az utolsó mondatban leírtak relevánsak, megkérdeztem a hivatalt, egyenlőre úgy áll a dolog, hogy elküldöm nekik az eBev-ről letöltött és a NAV által befogadott (általam írt) 2016-os adóbevallásomat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!